Това е първият тренинг в България за монтаж на противопожарни врати на фирмата в реални условия.

Обучението и уъркшопът се проведоха в два поредни дни в базата на „Хьорман България" в Казичане. Основната цел беше задълбочаване на познанията за характеристиките и параметрите на пожарозащитните врати Hörmann и максимално ефективното справяне с монтажа им. Лектори бяха Карстен Шмит и Михаел Рандолф от завода на Hörmann във Фрайзен, в който се произвеждат пожарозащитните врати.

Специално подготвената за уъркшопа площадка

„Много важно е да сме наясно както с начина на изработване на вратата, така и с последователността в монтажните работи. Това бяха и темите на теоретичните презентации през първия ден", казаха за citybuild.bg водещите обучението. „През втория ден целта беше да се направи монтаж на вратите в реални условия и по този начин партньорите на Hörmann в България да видят и най-малките детайли - като например подготовката и монтирането на касата на вратата с нейните елементи, което е от голямо значение при възникнал пожар. Важна е максималната защита от дима, който се отделя, и който в много случаи е основната причина за инциденти", казаха още лекторите.

Лекторите Карстен Шмит и Михаел Рандолф от Hörmann KG Freisen (отдясно наляво)

„Вратите са тествани за пожароустойчивост в различни ситуации в продължение на 30, 60 и 90 минути. Много е важно да се тества и самата каса със съответните пълнежи (вата, циментов разтвор, гипс-картон или мазилка) и това как тя реагира при тези тестове. За архитектите и другите специалисти в бранша е важно да знаят възможностите на цялата гама врати, а тук в България имаме един чудесен екип, който им оказва навременна и професионална помощ. Имаме и специална програма за архитекти, която е удобна и лесна за ползване. Също така всички тези обучения на дистрибуторите на Hörmann целят да се постигнат максимални познания както за вратите, така и за техния добър монтаж", допълниха още лекторите.

 

 

 

 

 Снимки: citybuild.bg и Hörmann