Те предлагат не само топлоизолация, пожароустойчивост и шумоизолация, но и защита срещу взлом.

Врати за мазета и странични врати

Не само при външните и интериорните врати, но също и при избора на врати за мазета и странични врати трябва да се обърне внимание на някои аспекти. Фокусът тук е предимно върху функцията и по-малко върху визията. В зависимост от зоната, в която ще се монтират вратите, от съществено значение могат да са топлоизолацията, пожароустойчивостта и шумоизолацията, както и защитата от взлом.

Външна врата за мазета, пристройки и гаражи

Вратите за мазета, гаражи и страничните врати, заедно с балконските врати, се числят към най-предпочитаните от крадците входове. Ето защо те трябва да разполагат с оборудване RC 2 за защита срещу взлом. При опит за влизане с взлом от случаен извършител с инструменти то спомага вратата да устои до три минути. Изследвания показват, че средностатистическият опит за влизане с взлом трае не по-дълго. Ако опитът е неуспешен, извършителят бяга от страх да не привлече внимание.

Освен това е добре да се избегне и загубата на скъпа енергия за отопление. Чрез прекъснат термомост при платното, касата и прага, както и с монтиране на допълнителни уплътнения, могат да се постигнат добри коефициенти на топлопроводимост (U-стойности).

Двете изисквания - защита от взлом и топлоизолация, се удовлетворяват от защитната врата KSI Thermo46 на Hörmann. За неотоплявани помещения е подходяща защитната врата KSI 40 с оборудване RC 2 за защита срещу взлом.

Вратите за мазета и страничните врати трябва да предлагат не само топлоизолация, но също и защита срещу взлом. Вратата KSI Thermo46 на Hörmann предлага и двете.

Преход между мазето и дома

Стълбището към мазето се отделя от дома посредством врата, защото в противен случай топлината от антрето ще преминава към често неотопляваното мазе. Особено подходяща за тази цел е вратата MZ Thermo46, която предлага до 49 процента по-добра топлоизолация в сравнение със стандартните мултифункционални врати.

Преход между гаража и мазето

Законодателят предвижда мазето да е отделено от гаража с противопожарна врата. Освен с функцията пожароустойчивост Т30 (тази врата издържа на огън до 30 минути, без да пропусне пламъците в намиращото се от другата й страна помещение) стоманената врата H3D се предлага като опция също и с димозащита и шумоизолация. Също така вратите между гаража и мазето е най-добре да разполагат и с оборудване за защита срещу взлом.

Стоманената интериорна врата H3D на Hörmann със своята пожароустойчивост и добрата си шумоизолация е особено подходяща за прехода между гаража и мазето.

Преход между гаража и дома

В случай че гаражът граничи директно с жилищно помещение, също е абсолютно наложително монтирането на пожароустойчива врата. Стоманените врати като WAT 40 предлагат стандартно освен пожароустойчивост T30, също така шумоизолация и оборудване RC 2 за защита срещу взлом. Като опция вратата може да се достави и с димозащита. Така ще се задържат далеч от дома не само огънят и крадците, но също и шумът от автомобили.

Стоманената интериорна врата WAT 40 на Hörmann предлага пожароустойчивост T30, както и оборудване RC 2 за защита срещу взлом, шумоизолация и добра топлоизолация. Това я прави особено подходяща за прехода между гаража и дома.

Котелно помещение

Проблемно място в по-старите къщи е котелното помещение. В най-лошия случай котелът или масленият резервоар може да причини пожар. За подобни помещения се препоръчва стоманената врата H8-5. Освен много добра топлоизолация, вратата предлага също шумоизолация и пожароустойчивост T30, а като опция може да се оборудва и с димозащита.

Стоманената интериорна врата H8-5 на Hörmann предлага освен пожароустойчивост T30, също и много добра топлоизолация и шумоизолация, а това я прави подходяща за котелни помещения.

Врати на мазета без специални функции

За всички останали странични врати в пристройки или мазета, при които не става въпрос за функции като пожароустойчивост, защита от взлом или топлоизолация, е подходяща мултифункционалната врата MZ с шумоизолация или вратата ZK. Те издържат на големи натоварвания и в дългосрочен период, без да се изкривяват.

Всички стоманени врати Hörmann се предлагат в 16 изгодни предпочитани цвята или в желания от Вас цвят по RAL, както и в 7 декорирани повърхности с дървесна визия и, в зависимост от модела, в цвят Titan Metallic.