СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Архитектите трябва да бъдат по-отворени един към друг
 Facebook

Архитектите трябва да бъдат по-отворени един към друг28.06.2017 / 18:00 - citybuild.bg

Ако създадем общност от специалисти, ще превъзмогнем по-бързо последиците от социализма, казва румънският архитект Шербан Тиганас.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Румънският архитект Шербан Тиганас беше специален гост на международния архитектурен форум SHARE Sofia. Той е президент на Ордена на румънските архитекти и едно от най-известните имена в румънския град Клуж Напока и страната в областта на архитектурата. Той се занимава с разбирането и развитието на румънската архитектура и особено с нарастващото й въздействие върху живота на хората. Арх. Тиганас е основател на DICO & TIGANAS в Клуж, както и един от основателите на офиса Planwerk, с който е възприел стратегии за развитие на архитектурата на общественото пространство в различни градове. Преподава на студенти във Факултета по архитектура и урбанизъм към Техническия университет в Клуж-Напока.

 

Арх. Тиганас, кои акценти бихте откроили във Вашата презентация?

 

Лекцията ми представлява поглед назад към 20-годишния ми опит в архитектурата и инженерството в Румъния. Опитах да направя кратко резюме на нашата работа. В основни линии исках да покажа, че като архитект в началото нямаш представа къде ще те отведе кариерата ти, но трябва да приемаш предизвикателствата.

 

Демонстрирах нашата традиция в проектирането на къщи, офиси, индустриални и комерсиални сгради. В края показах и доста проекти в сферата на спорта. Дори в началото да нямахме намерение да работим с държавни клиенти и започнахме с изпълнение само на частни поръчки, във времето натрупахме опит и в проектирането на футболни стадиони, игрища за лека атлетика и мултифункционални сгради. По този начин се учи много за различните програми, въвеждат се иновации.

 

Един от стадионите, който се изгражда в момента на мястото на стария, е Tirgu Jiu, който ще предлага комфорт за спортисти, публика, длъжностни лица и журналисти. В същото време хората ще могат да използват зоната за отдих на брега на река Жиу. Тази арена за футболни и спортни състезания има интересна формула за интеграция в общественото пространство.

 

Друг проект за стадион - Ion Oblemenco Stadium, също показва играта със светлината, прозрачността, връзката с инфраструктурата и околното пространство.

 

Какво мислите за опазването и възстановяването на сгради паметници на културата?

 

Това по мое мнение няма общо с пари, защото що се отнася до реставриране, парите никога не стигат - дори в икономически развитите страни. Трябва да се намери приложение на сградата, а не просто тя да се възстанови с цел запазване на историческото наследство.

 

Този въпрос има две страни в Румъния. От една страна са специалистите, които аз наричам консерватори и които се интересуват единствено от качеството на самата реставрация. Другата страна са по-младите архитекти, които освен качество и техника, търсят и полза. Вижданията на вторите според мен са най-добрата комбинация в съвременната архитектура. Ние вече имаме няколко големи, упешни проекта, които доказват това. Всъщност в комбинирането на стари сгради и нови технологии няма нищо лошо, защото от това не произлиза противоречие. Старото и оригиналното остава и към него се добавя модерното.

 

Какво е мнението Ви за провелата се конференция?

 

Познавам добре този формат, защото още преди 10 години го стартирахме в Румъния и създадохме мрежа от изключително добри местни и чужди архитекти. Наистина се вълнувам да се запозная с български архитекти. Вече познавам Ангел Захариев и интересните му проекти в София. Мисля, че нивото на колегите тук е добро и публиката го оцени.

 

Какво бихте казали на българските си колеги архитекти?

 

Не съм свикнал да отправям послания, макар че преподавам в университет. Но мисля, че архитектите трябва да бъдат по-отворени един към друг. Обикновено съществуват толкова мнения, колкото и архитекти. Често не се харесваме особено, защото си завиждаме или защото мислим, че сме по-добри от другия. Донякъде тези проблеми са естествени, що се отнася до хора на изкуството, но нека опитаме да ги преодолеем. Защото ако създадем общност от специалисти, които уважават един друг и се учат от опита си, ще създадем култура в архитектурата и ще превъзмогне по-бързо последиците от социализма.

 

 
още от Новини

още от Интервюта