СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
България може да използва европейския опит в пожарната безопасност
 Facebook

България може да използва европейския опит в пожарната безопасност12.12.2017 / 13:27 - CityBuild.bg

Това смята Сара Крихен - експерт от организацията Fire Safe Europe.

 

 

Единен подход за изпитване на фасадните системи обсъжда Европейската комисия - това стана ясно на кръгла маса, организирана в края на ноември от Българската асоциация за изолации в строителството. Едно от най-големите предизвикателства пред единна стратегия за пожарна безопасност е липсата на хармонизиран европейски метод за изпитване на фасадни системи. Това стана ясно от презентациите на Сара Крихен и Ондрей Шрамек, експерти от организацията Fire Safe Europe по време на дискусията на тема „Пожаробезопасност при изпълнението на фасадни изолации". 

 

 

По време на кръглата маса Крихен подчерта, че мерките за безопасност в случай на пожар са на дневен ред, тъй като днес пожарите се разпространяват много по-бързо от тези в миналото. Така например през 50-те години на 20 век са били нужни 25 минути, за да обхване пожарът цялата стая, а сега това време е скъсено на 3 минути. В тази връзка е наложително да се разработи единна европейска стратегия за пожарна безопасност, по която вече са предприети действия от организацията Fire Safe Europe и още 15 организации от цяла Европа, които включват събиране на информация, споделяне на най-добри практики и изграждане на обща визия.

 

Снимки: CityBuild.bg


Сара, каква е целта на организацията Fire Safe Europe?

 

Целта е да следим за пожарната безопасност на сградите - по-специално фасадите и високите сгради. Следим за това какви са изискванията, нормативната уредба и стандартите в различните страни, също така и какво прави в тази насока Европейският съюз.

 

Нашата задача е да направим връзката между всички специалисти, които имат отношение към въпроса, да ги съберем заедно, като по този начин търсим най-оптималните решения. Правим експертизи и всичко е базирано на конкретни доказателства и факти.

 

Какви са целите на организацията в близък план и какви са предизвикателствата?

 

В последните години има множество иновации и нови продукти, но е важно да се търси единно решение в тази посока. Проблем е, че не навсякъде регулациите са еднакви  - това крие определен риск и затруднява проследяването на процеса.

 

Какво може да направи България по отношение на пожарната безопасност?

 

С БАИС започнахме да си сътрудничим от няколко месеца, като обменяме информация за това какви са нормативните уредби и изисквания в Европейският съюз и как стоят нещата в България. Мисля, че в момента у вас има доста възможности, още повече, че предстои и вашето председателство на съюза. От друга страна, има водещи европейски страни по отношение на противопожарната сигурност и трябва да се възползвате от това и да приложите този водещ опит и практики.

 

 
още от Новини

още от Интервюта