СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
„Градски стандарт” е полезен за отделен квартал или цял град
 Facebook

„Градски стандарт” е полезен за отделен квартал или цял град27.11.2017 / 14:30 - CityBuild.bg

Системата изследва средата едновременно в пет направления, каза за CityBuild.bg гл. ас. д-р урб. Ирина Мутафчийска.

 

Със същността на Стандарта за градска среда като инструмент за качествено събиране, обработка и анализ на пространствени данни се запознаха представители на администрацията, граждански организации, проектанти и студенти на 31 октомври. Проектът е изпълняван от Съюза на урбанистите в България чрез финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с район „Средец" и УАСГ - Архитектурен факултет, Катедра "Градоустройство".

 

 

Системата изследва градската среда едновременно в пет тематични направления: здравословна, сигурна, устроена, жизнена и характерна. Тя може да бъде в основата на проекти и да бъде приложена за изследвания, техническо заснемане на физически обекти, събиране на изходни и кадастрални данни, стратегически и устройствени, оперативни и инвестиционни инструменти и други.

 

 

По време на срещата беше показано и демонстрационно тестване на Стандарта в конкретно място от централната част на София - района на градина „Кристал", където чрез настолни и теренни проучвания екипът на проекта е събрал набор от данни, благодарение на които са изготвени тематични карти. Тук може да разгледате презентация.  

 

 

 

 

Създадена е и уеб-базирана географска информационна система, която беше демонстрирана пред участниците в срещата.

 

 

С гл. ас. д-р урб. Ирина Мутафчийска от Съюза на урбанистите в България, част от екипа по проекта "Градски стандарт",  разговаряхме накратко след представянето. Тя е преподавател в катедра "Градоустройство" в УАСГ и е част от екипа, разработил заданието за концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площад "Света Неделя".

 

 

С какво т. нар. Градския стандарт или Система за мониторинг и оценка е различна от други подобни системи?

 

Специфичното е, че системата е на най-ниско градско ниво и такава не е разработвана досега. Информацията обаче може да се ползва не само за отделен квартал или пространство, но за цял район или град. Освен това системата изследва градската среда едновременно като наслагване в пет направления - оценява дали средата е здравословна, сигурна, устроена, жизнена и характерна. Знаем, че има много примери за направени инвестиции в публични пространства в страната, които след обновяване от жизнени престават да бъдат такива.

 

Какви могат да бъдат някои от практическите ползи от Градския стандарт?

 

Един от приносите е систематизиране на показателите по теми, за да оценим средата и да преценим дали тя е такава, каквато искаме да бъде. Стандартът може да е полезен когато трябва да се направи избор къде и как да се вложат публични средства, или ако човек си търси жилище например.

 

От район „Средец" заявиха готовност да ползват събраната от вас информация. Какво предстои?

 

Засега още не е ясно кой ще „прегърне" тази система. Продуктът все още не е завършен, в него тепърва трябва да се инвестира много като усилия и данни.

 

Територията, в която влиза и градинката „Кристал", обект на вашето проучване, предстои да бъде обновена. Тя се намира в Зона 4 от централната градска част, за която е одобрен проект на АДА - Агенция Дизайн и Архитектура?

 

Да, вече има проект, но със система като нашата може да се направят теренни проучвания на принципа „Открийте разликите", за да се види как ще повлияе ремонтът - какво се е променило и как то въздейства на градската среда - ще остане ли толкова живо място както е сега, или не.

 

Това, което прави впечатление от последните подобни обсъждания и представяния е, че има сериозен проблем със събирането и свързаността на информацията. Какво е решението?

 

Докато учим студентите по урбанизъм, им казваме, че трябва да знаят как е събрана и какви анализи е търпяла всяка информация, която ползват, за да знаят как да я интерпретират и да я включат в своите проучвания. Те обаче се изправят пред проблема, че липсват метаданни. Решението според мен е строга политика за изграждане на Портал за пространствени данни, което ще е едно много добро начало.

 

Снимки: CityBuild.bg

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Интервюта

още от Избрано