СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Искам да провокирам с високотехнологични проекти, управлявани от архитектурата
 Facebook

Искам да провокирам с високотехнологични проекти, управлявани от архитектурата22.11.2017 / 18:00 - CityBuild.bg

Това каза за CityBuild.bg на конференцията за фасаден инженеринг Владимир Маринов от Studio Define Engineer.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Владимир Маринов е структурен инженер с дълъг опит в сферата на специалните конструкции и стъклените фасадни решения, като е бил част и от проектовите екипи на студията Foster + Partners, SANAA, Heatherwick Studio и ARUP. Отвъд професионалната си практика инж. Маринов участва в научни проекти с Университета в Кеймбридж и преподава в Imperial College Лондон и Architectural Association във Великобритания.

 

Маринов е проектирал и управлявал комплексни проекти със стъкло и други нестандартни материали. Един от неговите значими проекти във Foster + Partners е Apple Park - Калифорния. Apple Park заменя 5 милиона квадратни фута асфалт и бетон с тревисти полета и над 9000 дървета, устойчиви на суша и засушавания, захранващ се със 100 процента възобновяема енергия. В комплекса се намира най-голямата в света естествено вентилирана сграда, проектирана да не изисква отопление или климатизация за девет месеца от годината.

 

 

На Четвъртата международна конференция по фасаден инженеринг на ЕТЕМ Владмир Маринов представи конструкции и фасадни решения от проекти, по които е работил като част от екипите на големи архитектурни студия. Според него архитектурата определя технологията за изграждане на структурата, а не обратното.

 

Снимка: ЕТЕМ

 

Арх. Маринов представи сложните решения, които се търсят, за да се завършат трите кули (Mary, Jesus, Evangelist) на Саграда Фамилия в Барселона. "Търси се ново структурно решение за кулите. Решението на ARUP за каменните плочи за фасада е просто и ефективно -  засилването им със стоманени пръти", обясни Маринов.

 

 

Какъв беше акцентът във Вашата презентация?

 

Представих четири проекта, които съм правил с различни фирми, а темата на презентацията ми беше интегрираният дизайн. Фасадният инженеринг е специалност, която има нужда от известно обяснение, защото проектирането на фасадата е свързано с все повече и различни изисквания по отношение на енергийна ефективност, защита от пожар и други, а за тази сложност са необходими експерти, които са „микс" от различни професии - архитекти, строителни инженери, ОВК инженери и т.н. Аз например съм строителен инженер, а не фасаден, но голяма част от кариерата ми е свързана с проектиране на фасади.  

 

Идеята на конференцията на ЕТЕМ е точно тази - професията фасаден инженер да стане по-присъстваща в България, защото е много важна. Аз съм впечатлен от този форум, защото нивото е много високо в сравнение с други конференции на подобни теми.

 

Има ли разлика в това как се случва създаването на една фасада в различните страни?

 

Ние сме още в началото на процеса, с темата се занимава относително малка група специалисти и затова почти навсякъде нещата се случват с едно и също темпо.

 

На форума по традиция се говори за фасадата на бъдещето, която трябва да съвместява много функции. Как я виждате Вие?

 

Ясно е - бъдещето е технологично, но технологиите се развиват толкова бързо, че завземат голяма част от креативното в тази сфера. Това прави нас, строителните инженери /както и архитектите и всички участници в процеса/, по-мързеливи и по-малко мислещи за човека.

 

В тази връзка на форума инж. Венета Новакова спомена за т.нар. well being, което според мен е микс от психология и техническа част. Когато става дума за проектиране на фасада, от една страна това е „мисленето" за гледката, за връзката с околната среда, за зеленината, за естетиката и усещанията... От друга страна, това са температурата, дневната светлина, акустиката, шумоизолацията и т.н. - все елементи, свързани с техническото поведение на фасадата.

 

Това, с което искам да провокирам хората, са високотехнологични проекти, които обаче са управлявани от Архитектурата - т.е. Тоталният интегриран дизайн и как се случва той. В тази връзка има две противоположни точки в процеса. От една страна, съществува творчески подход, който е изкуство. От друга страна, това е технологичният подход - сгради, които се вписват в икономиката, строят се бързо и са ефективни, но често са скучни от архитектурна гледна точка. Въпросът е как да направим така, че да комбинираме двата подхода.

 

 
още от Новини

още от Интервюта

още от Избрано