СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Неносещата преградна стена сухо строителство има множество предимства
 Facebook

Неносещата преградна стена сухо строителство има множество предимства18.04.2017 / 16:29 - citybuild.bg

Представи ни ги инж. Румен Бочев, ръководител „Обучения” и сътрудник „Обекти” на „Кнауф България” ЕООД.

 

 

Инж. Бочев, какъв беше акцентът в представянето ви по време на Общото събрание на КАБ в Хисаря?

 

Показваме по-специалните приложения на системите сухо строителство KNAUF, започвайки от акустичните дизайнерски тавани с пречистваща функция на въздуха - Knauf Cleaneo. Те са с най-различни видове перфорации съобразно акустиката, която трябва да се постигне за дадено помещение, или в зависимост от идеята за дизайна.

 

Интерес у архитектите предизвикват например плоскостите от високоплътен гипсфазер. Те се произвеждат в Германия, могат да бъдат перфорирани и са каширани с най-различни материали, включително и с естествен фурнир.

 

 

Какви са другите продукти на Knauf, които провокираха интерес?

 

На преден план е модел на лека фасада по технологията на сухото строителство - тънкостенна стоманена конструкция, която се запълва с минерална вата. Отвън тя се облицова или с високо импрегнирани гипсфазерни плоскости VIDIWALLHI, или с плоскости AQUAPANEL на циментова основа. Плоскостта AQUAPANEL може да бъде лицето на фасадата, след като се шпаклова цялостно и се боядиса с фасадна боя или се положи тънкослойна фасадна мазилка. Върху VIDIWALLHI задължително се изпълнява топлоизолационна система, както се вижда на макета.

 

 

Това е едно ново направление - традиционната тухлена или бетонова стена да бъде заменена от такава по технологията на сухото строителство. Отвътре облицовката е с познатите гипкартонени плоскости, които навлязоха много широко в българската строителната практика.

 

В жилищното строителство все още сме в началото на пробива на замяна на тухлената стена със стена сухо строителство. За хотели, офиси, молове и магазини този тип строителство е много често използвано. В жилищното обаче има още много път да се извърви, докато такива стени станат масов продукт. С тази цел сме направили и брошура, която показва предимствата по популярен начин. Брошурата е илюстрирана с таблици и параметри на тухлените стени и съответно - нашите алтернативи.

 

 

Какви са основните предимства на една интериорна неносеща преградна стена сухо строителство пред тухлената и панелната?

 

Една такава стена е много по-лека и заема много по-малко площ. Ако имаме апартамент от 100 квадрата и ако вътрешните преградни неносещи стени сухо строителство са с двуслойна обшивка и евентуално с минерална вата, това дава допълнителна жилищна площ още 3-4 квадратни метра. А параметрите по отношение на звуко- и топлоизолацията са многократно по-добри.

 

 

Показвате и продукти за пожарозащита...

 

Да, имаме разширена гама с много нови приложения и системи за огнезащита. Това например /на снимката долу/ е един пожарозащитен маншет. Ако имаме ПВЦ тръба през стената, тя много по-рано ще стане път за преминаване на пламъка и стената няма да има очакваната огнеустойчивост. А при въздействие на огъня маншетът се раздува многократно и запушва пътя на пламъка.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

 
още от Новини

още от Баш майстор

още от Интервюта