СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Ще поискам информация за всички планове за високи сгради в столицата
 Facebook

Ще поискам информация за всички планове за високи сгради в столицата23.10.2017 / 11:02 - citybuild.bg

Това каза за CityBuild.bg общинският съветник Войслав Тодоров по време на протест срещу строежа на над 100-метрова сграда в столичния район "Лозенец".

 

Строежът откъм ул. "Кап. Тодор Ночев"

 

Строежът откъм ул. "Златен рог"

 

Вчера вечерта жители на квартала се събраха на мирен протест заради строежа на новата сграда на улица „Златен рог“. Те настояват да бъде намалена височината й, опасяват се, че тя ще усложни трафика, ще закрие изгледа на съседните кооперации и не е на мястото си от гледна точка на околните сгради и близостта на планината Витоша. Хората недоволстват и от идеята през близката градинка, в която наскоро беше открита и новата църква на квартала, да минава улица заради бъдещия строеж. 

 

Визуализация на сградата


По информация на инвеститора сградата ще е жилищна и 100 метра висока. "Намалихме с няколко етажа височината на проекта, възможно е да намалим етажите още", каза за CityBuild.bg арх. Пламен Мирянов-син. „Този проект има за цел да създаде модерен естетичен облик на квартала и на София и ще има културна стойност", каза той. Според него сянката, която ще хвърла сградата, нямало да е голяма. 

 

Арх. Пламен Пламенов Мирянов от "Артекс Инженеринг"

 

На протеста присъстваха кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков, както и общинските съветници Иво Божков и Войслав Тодоров

 

Общинският съветник Войслав Тодоров

 

Какви са исканията на жители на „Лозенец" във връзка със сградата?

 

Основните искания са не сградата да не се случи, а да отговаря на изискванията на Общия устройствен план, който за този район предвижда строителство до 26 метра.

 

Арх. Мирянов заяви, че ще свалят височината с няколко етажа. Това доколко ще удовлетвори исканията на хората и ще бъде ли достатъчно?

 

Това категорично не е достатъчно. Дали е 30 или 34 етажа, това почти няма да се отрази на трафика или на околните сгради. Доколкото разбирам, инвеститорът запазва като цяло височината на сградата, защото предвидената по проект арка ще бъде изградена, като под нея ще има празно пространство. Това е едно много символично действие.

 

Какви са възможните законови действия, които могат да се предприемат?

 

Според анализа на юристите, с които съм разговарял, разрешението за строеж на тази сграда изтича след един месец - на 19 ноември. Необходимо е ДНСК и НАГ да направят проверка на място, да установят, че се извършват действия, които са извън изискванията по закон, защото те вече нямат разрешение за строеж. То вече веднъж е удължавано, така че няма как да бъде издадено ново удължаване на разрешението и съответно строителството трябва да бъде прекратено.

 

Това, което може и трябва да се направи, е да се преработи проекта от страна на инвеститора и да се изработи такъв, който да отговаря на Общия устройствен план - сграда до 8 етажа и съответно до 26 метра. Ако това не стане, ще разговаряме с хора от района като заинтересована страна съгласно ЗУТ, така че да заведат дело.

 

Стана ясно, че има и идея за прокарване на улица през градинката, в която наскоро беше открита и новата църква на „Лозенец". Каква е целта й?

 

Има предложение от страна на районната администрация да се прокара улица през градинката, за да се облекчи трафика около новата сграда. Предложението на инвеститора пък е да се разшири бул. „Джеймс Баучер", като се увеличи броят на лентите, което пак ще бъде за сметка на градинката. Визуализацията на сградата показва, че ще се излезе извън регулационната линия на съседните сгради и новият проект ще обхване и тротоара. Затова инвеститорът предвижда един завой пред сградата, така че да се разшири тротоара за сметка на пътното платно и да се направи миниатюрно озеленяване.

 

Има ли някаква яснота относно другите проекти за високи сгради на т.нар. Лозенски хълм? Имаше искания за надстрояване на сградата на „Енергопроект", за второ високо тяло на хотел „Маринела", за изграждане на висока сграда на мястото на Български червен кръст, както и на Paradise Tower, която да е свързана с топла връзка с мола на Хладилника.

 

Днес ще внеса официално питане до кмета Йорданка Фандъкова, с което ще поискам информация за всички сгради в столицата над 50 метра, които са на някакъв етап в процедура - било то изготвяне на Подробен устройствен план, било то виза или работен устройствен план, било то разрешение за строеж, така че да имаме пълната информация къде и какви високи сгради се предвижда да бъдат изградени. Направил съм една своеобразна карта за проектите, за които аз имам информация. Те са около 20 и всички, като изключим западното направление по бул. „Тодор Александров", са южно от центъра на София. А именно в това направление в момента уж се опитваме да пазим като гледка към Витоша. 

 

 

www.facebook.com/voyslav.todorov 

 

Арх. Мирянов обяснява на хората плановете на "Артекс" за новата сграда

 

"Строежът на сградата на "Артекс" започна въпреки възраженията на хората, има подписка от над 500 души. Нашите доводи срещу изграждането на тази сграда на това място са, че противоречи на всички архитектурни, естетични и строителни норми в този район. Сградата ще пречи на всички живущи около нея и не е в синхрон с нищо наоколо", каза за CityBuild.bg и консултантът на имоти Мариан Башур, който е и инициаторът на Фейсбук страница срещу изграждането на толкова висока сграда. "Не е приемлив аргументът, че при изграждането на хотел „Витоша Ню Отани" на това място е била предвидена многоетажна сграда. Към момента в този район е позволено до 26 м височина, а съседните сгради са от 5 до 8 етажа", каза още той.  

 

Снимки: CityBuild.bg. Подписката.

 

 

 

 

Снимки: Строителство София. Етапът на изграждане на новата сграда.

 

Вълна от протести на жители на различни квартали заля през почивните дни София. Хората излязоха на улицата да изразят недоволството си от състоянието на инфраструктурата, строителството, зелената система и транспорта.

 

Кметът Йорданка Фандъкова не се появи на протеста на съкварталците си от ж.к. „Манастирски ливади-изток", които се събраха близо до дома й, тъй като беше в чужбина. Те се събраха заради лошата инфраструктура в района и се оплакаха, че в квартала няма нито една построена цялостно улица, детска градина, училище или обществена зелена площ. Те искат спешно да започне процедура за нов подробен устройствен план, който да регламентира адекватна широчина и форма на улиците и прилежащите им тротоари, както и да се намерят терени, които да бъдат отчуждени за градини, училище, обществени зелени площи и паркинги. Хората настояват и за въвеждане на еднопосочно движение по улиците, както и спешни мерки по прекратяване на безразборното застрояване на всяка свободна площ.

 

Възмутени столичани от район „Витоша" пък блокираха „Симеоновско шосе" отново заради лошата инфраструктура и липсата на диалог със столичното кметство. Те настояха да се спре строителството в района, а живота си в него сравниха с кошмар. В квартала няма и тротоари, детски площадки и училище, а интензивният трафик причинява замърсявания. В подкрепа на гражданите срещу презастряването и бетонирането застана и омбудсманът Мая Манолова.

 

На пореден протест излязоха и жителите на Владая. Те блокираха бул. „Цар Борис III" при Александровския мост на няколко пъти за минути. Местните хора се борят повече от година за по-добро транспортно обслужване, но досега общината не е изпълнила всичките им искания. Последният им протест бе конкретно за поставянето на светофарна уредба на бул. „Цар Борис III" и ул. „Мала кория" и бул. „Цар Борис III" и ул. „10-ти километър" и премахването на изкуствените неравности. Сред исканията на местните е и изграждане на улично осветление във Владайското дефиле. Хората се зарекоха протестите им да продължават, докато общината не удовлетвори исканията им.

 

Хора се събраха и в село Лозен, за да защитят гората си. Те приеха декларация с искане за 10-годишна забрана за извършване на сеч в Лозенската планина, освен на болни дървета. Да се вземат незабавни действия за справяне на проблема с корояда и възстановяване на разбитите горски пътища и чешми, се настоява още в декларацията. Според хората в района се извършва не санитарна сеч, а поголовна. Те заплашиха, че това е последният им мирен протест и ако не бъдат чути, ще блокират основните пътни артерии около селото. 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано

още от Интервюта