СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Строителните подемни платформи са гъвкаво решение в кратките срокове за изпълнение
 Facebook

Строителните подемни платформи са гъвкаво решение в кратките срокове за изпълнение11.01.2017 / 14:52 - citybuild.bg

Работата с тях пести време, средства и ресурс, казва Лъчезар Цонков от www.platformi.bg.

 

 

Кажете малко за дейността на фирмата. Какво различно предлагате на строителните фирми в България?

 

Сайтът www.platformi.bg се занимава с продажба и отдаване под наем на подемни платформи и хаспели и е създаден специално с цел удовлетворяване на нуждите по време на процеса на саниране и изграждането на фасади на ново строителство. В момента главно се използва скеле, което е нелош формат, но при по-високите блокове оказва влияние върху времето за изграждане и монтаж.

 

За разлика от скелетата, платформата се изгражда в пъти по-бързо. Една платформа с височина около 50-60 метра и широчина 20 метра се изгражда в рамките на ден, докато едно скеле с подобни размери - от три до четири дни. Така платформите спестяват доста разходи от гледна точка на заплати и време, както и заради това, че имат товароподемност от 3,5 тона /при двуколонните подемни платформи с дължина до 28 метра/ и 1,5 тона /при едноколонните с дължина до 8,5 метра/. Освен това има възможност всички материали, които се използват по време на санирането или изграждането на фасадата, да бъдат качени на платформата. Така се спестяват време и ресурс.

 

 

Строителите запознати ли са с предимствата на предлаганите от вас услуги и възползват ли се от тях?

 

Според мен те не познават достатъчно добре технологията за работа на подемните платформи, тъй като все още масово използвани са конструкциите тип скеле, а платформите имат няколко основни предимства.

 

Подемните платформи са много гъвкави като решение, защото максималната им височина е 120 метра, а дължината - 28 метра, което прави около 3 400 квадратни метра в един обхват. Това дава възможност да се спестят доста разходи.

 

Подемните платформи могат да бъдат изградени по профила на сградата, така че да няма скрити ниши и пространства, които да не бъдат обработени.

 

Подемните платформи имат висока скорост на движение - 12 метра в минута, което позволява на работниците /вместо да губят време за качване по стъпала или други съоръжения/, да се качат на платформата и за много кратко време да са на нужната височина на обекта.

 

Подемните платформи покриват огромна площ, защото 28 метра широчина на стандартен 22-етажен блок с 60 метра височина - това са приблизително 1680 квадратни метра площ, която може да бъде покрита от една двуколонна платформа и да се даде фронт за работа на около 10 човека едновременно.

 

Подемните платформи имат кратък срок за демонтаж и преместване в рамките на два до три дни, което отново пести време и ресурс.

 

Още едно предимство на платформите е, че освен колонни, те биват и кабелни с височина до 150м и дължина 10м, а те поемат до 650 кг и са много лесни за пренасяне от един обект до друг. Една стена от 900 квадратни метра се обработва за пет дни при едновременна работа на пет души на платформата.

 

При какви сгради е по-изгодно за изпълнителите на обекта да използват вашите платформи?

 

Практиката показва, че използването им е рентабилно за сгради над 6 етажа, като всички материали се качват на платформата, която разполага с 220 V ток и може да работите директно на нея.

 

Един от последните ни обекти е 8-етажен блок, на който бяха разположени четири платформи с 28 метра дължина, което прави 112 метра, като целият блок беше обработен за 60 дни. Важно обаче е платформите да бъдат с нужния брой персонал, за да може да се работи максимално ефективно. При скорост 12 метра в минута и 3,5 тона товароподемност при двуколонните платформи, има достатъчно ресурс и време обектът да бъде завършен в зададените срокове. 

 

 

 

 

 

 

 


Какви са целите, които си поставяте за българския пазар?

 

Основното е да запознаем максимален брой строителни компании с възможностите за работа чрез подемни платформи и това, че спестяват време, средства и ресурс, повишават производителността на работника. Ако една компания има гарантирани във времето обекти, тази инвестиция се изплаща. Още повече, че има и възможности за финансиране по европейските програми.

 

Как се развива тази дейност в останалите страни от ЕС и какво може да се подобри в България?

 

За разлика от България, в голяма част от страните от Европейския съюз платформите се използват от доста години. Най-простият пример е Румъния, където има пазар на платформи от около 10 години. Италия и Испания също са сериозни производители и потребители. Тук изоставаме малко от практиката в другите държави, а това е технология, която може да бъде надградена във времето, защото дава много възможности: гъвкавост, спестяване на излишни разходи и повишаване коефициента на полезно действие. А пазарът е такъв, какъвто ние го направим.

 

 

За повече информация и реализирани проекти - тук.


За контакти: 0877360060; email: sales@platfromi.bg; www.platformi.bg

 

 
още от Новини

още от Интервюта