СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Административният съд отново ще разглежда спирането на строежа на "Златен век"
 Facebook

Административният съд отново ще разглежда спирането на строежа на "Златен век"01.07.2020 / 20:18 - CityBuild.bg

ВАС отмени решението на АССГ и го връща на същия съд за ново разглеждане от друг състав.

 

На 16 юни Върховният административен съд даде ход на делото, в което ДНСК иска съдът да остави в сила нейната заповед за спиране на строежа на „Златен век" (т.е. да отмени решението на Административния съд-София град (АССГ) от 30 юли 2019г.). Основанията за заповедта на ДНСК са установени съществени отклонения от одобрените проекти, които засягат конструкцията на сградата „Златен век" (предвидена с височина 120 метра и 34 етажа). Според прокуратурата, от „Артекс" са отстранили констатираните нарушения без съответните проекти. Вижте мотивите на ДНСК, на "Артекс" и на прокурора тук.

 

Вчера (30 юни) Върховният административен съд (ВАС) излезе с окончателно решение, че съдебното решение на Административния съд-София град (АССГ) е неправилно постановено с материалния закон, представените доказателства и при съществени нарушения на съдопроизводствените правила. Поради това с оглед необходимостта от събиране на доказателства делото ще бъде върнато на АССГ за ново разглеждане от друг състав, като първоинстанционният съд трябва да се съобрази с мотивите на ВАС и да отстрани допуснатите съществени процесуални нарушения. Административният съд-София град трябва да осигури възможност на страните да предоставят доказателства, включително чрез използване на специални знания и ако е необходимо, да прояви активност за изясняване на спора и попълване на делото с доказателства. Вижте мотивите на ВАС тук.

 

По повод решението от Инициативния комитет "Лозенец" заявиха: "Най-важното от това решение е, че ВАС потвърди нашата теза, че проблемът с разрешителното за строеж не е предмет на това дело! Утре (днес - бел. ред.) от ИК "Лозенец" ще излезем с официално становище и ще поискаме най-накрая ДНСК да си свършат работата и да се произнесат по този въпрос!".

 

По повод решението от „Артекс" заявиха: „Имаме всички необходими доказателства, с които да подкрепим своята позиция в спора с ДНСК по реализацията на сградата "3латен век". Те са били на разположение на съответните органи - всички, винаги и изцяло. Уповаваме се на върховенството на закона именно защото всички действия на компанията са доказано законосъобразни.


Правотата ни обаче се доказва и ще бъде доказвана на огромна цена. Възпрепятстването и забавянето на законните строителни работи са за сметка на стотиците работници, които са ангажирани в проекта, за сметка на ресурсите на една изцяло българюка компания, която от четвърт век е част от градивния бизнес у нас.


Спирането на "3латен век" няма да бъде просто проблем на една компания. То се възприема като предупредително послание към всички, които искат да работят с размах: по-безопасно е да се действа на дребно и да се повтаря познатото.


Случаят "3латен век" илюстрира защо България е на 61 място в класацията на Световната банка по свободна бизнес среда - след Косово, Румъния и Кения например. Не само нашият екип, но и цялото общество остава с основателни съмнения за фактори извън обществения интерес, които оказват влияние на решенията на административните органи. Тези фактори понякога са по-силни от фактите в правната основа."

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София