СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Агенция по кадастър синхронизира описанието на сградите с европейските страни
 Facebook

Агенция по кадастър синхронизира описанието на сградите с европейските страни03.08.2018 / 14:59 - CityBuild.bg

Нововъведенията ще обогатят информация за сградите в България.

 

 

Агенция по география кадастър и геодезия реализира проект по актуализиране на метаданни съгласно изискванията на директива 2007/2/ЕО за изграждане на инфраструктура на пространствени данни /INSPIRE/ и закона за достъп до пространствените данни. Според проекта, АГКК приведе в съответствие с европейските изисквания характеристики, използвани при описание на сгради и инфраструктура за всички административни единици в границите на кадастъра.

 

 

Инж. Виолета Коритарова, директор на АГКК, отбеляза: „Нововъведенията в АГКК не само ще синхронизират кадастралните данни в България с най-модерните тенденции в ЕС, но и ще обогатят информация за сградите в България - резултат, който в бъдеще ще позволи на граждани и бизнес да ползват по-богати и точни услуги. Граждани, бизнес, специалисти и администрация вече ще могат разглеждат и свалят актуални данни и изображения на българския сграден фонд според международните изисквания."

 

 

Проектът продължи 100 работни дни и българската геоинформационна компания Mapex актуализира използваните характеристики и изгради информационна система, за да може те да бъдат прилагани при всички използвани от агенцията информационни технологии. Като част от проекта, Mapex извърши следните дейности:

 

1. Описание, спецификация и анализ на структурата на геоданните в АГКК

2. Разработване на приложни схеми за бъдещите метаданни

3. Преструктуриране на наличните масиви от метаданни и геоданни в съответствие с разработените схеми

4. Разработване и внедряване на софтуер за кодиране на данни

5. Разработване и внедряване на електронни услуги за публичен достъп на данните

 

В резултат, Mapex анализира и предложи необходимите промени в използваните метаданни, или описание на обектите, изгради софтуерно приложение за автоматичнo адаптиране на наличните описания според новите характеристики и изгради бази данни за съхранение и управление на данните според новите характеристики. Осигуреният достъп до геопространствени данни и услуги спомага за обединяване на пространствена информация за реализиране на общностната политика за околната среда.

 

 

 

 

 
още от Новини

още от Баш майстор