СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Алтернативен проект за пл. "Света Неделя" представиха на арх. Фуксас
 Facebook

Алтернативен проект за пл. "Света Неделя" представиха на арх. Фуксас14.02.2020 / 10:30 - CityBuild.bg

Проектът на арх. Венета Кавалджиева спечели първо място в паралелния конкурс за площада.

 

Снимка: CityBuild.bg. Първопремираният проект от паралелния конкурс.

 

Арх. Кавалджиева съобщи, че на 5 февруари благодарение на главния архитект на София арх. Здравко Здравков са представили пред арх. Масимилиано Фуксас (спечелил международния конкурс на Столична община за обновяване на площада) проекта на техния екип за площад „Света Неделя“. "Обсъждахме градоустройственото ни решение не само за площада, но и за околните пространства в по-широк обхват - транспортните промени за булевардите „Тодор Александров“ и „Стамболийски“; трамвайното трасе и обвързването му с метрополитена посредством спирка в близост до изходите на метростанция „Сердика“; пространството около църквата, съобразено с православните християнски ритуали и запазването на дърветата; както и начина, по който свързваме археологията на площада с тази по бул. „Мария Луиза“, комплекса на Западната порта, църквата „Свети Спас“ под „Булбанк“, „Ларгото“ и Ротондата „Свети Георги“ в единен археологичен комплекс", каза тя.

 

"Световноизвестният архитект, освен голям професионалист, е и много сърдечен човек. Оцени достойно дълбочината, в която сме анализирали и решили градоустройствените проблеми. Изрази желание да си сътрудничим, като отбеляза, че това зависи от волята на общината. Дано! Защото от правилното градоустройствено решение зависят не само обликът на площадното пространство, но също и транспортната система на града ни", каза още арх. Венета Кавалджиева.

 

Снимка: арх. Венета Кавалджиева

 

Припомняме, че по-рано арх. Здравков заяви, че ще запознае арх. Фуксас с работата на българските му колеги от паралелния конкурс, организиран от Съюза на архитектите в България, Обединение „Сдружени софийски архитекти" и Регионална колегия София-град към Камарата на архитектите в България, независимо, че този конкурс не е признат като официален от общината. На студио "Фуксас" бяха предадени и препоръките на журито, както и на Българската православна църква и на Съюза на архитектите.

 

Арх. Масимиллиано Фуксас заяви преди това, че ще се съобрази 100% с препоръките на журито за новата визия на площада. В интервю за „24 часа" той казва: „Вдъхнови ме идеята площадът да стане пешеходен. Трамваят е историческа даденост и затова не искам да го местя. Но тръгвайки от този абсолютен център на София, можем да завземаме зони, които да стават пешеходни, докато свържем различните зелени площи наоколо. Всичко трябва да бъде свързано в една система".

 

Според него важно е да се намали трафикът по някои улици в центъра, които са изключително натоварени, а единственият начин, с който можеш да откажеш хората да ходят с колите си в центъра, е да правиш паркинги в периферията. Трябва да се свържат и спирките на трамвая със станциите на метрото, допълва той.

 

За да направиш хубав проект, са ти нужни следните неща: добър клиент, добър строител и добър архитект. Но ако фирмата, която го реализира, не е силна, трябва да намалиш детайлите. И трябва да придадеш някаква стойност на грешките, които са допуснати, да се опиташ да трансформираш негативния ефект в нещо позитивно", казва още арх. Масимилиано Фуксас.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София