СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Арестуваха кмета на район "Младост" Десислава Иванчева
 Facebook

Арестуваха кмета на район "Младост" Десислава Иванчева17.04.2018 / 15:00 - CityBuild.bg

Предполага се подкуп за разрешение за строеж. /обновена/

 

Кметът на район "Младост" Десислава Иванчева е хваната с подкуп преди минути, съобщи "Труд". Според Dnes.bg разследващи са обявили пред БТА, че тя е била хваната със 70 000 евро. Това била само първата вноска от поискани от кметицата 250 000 евро за издаване на разрешително за строеж. Информацията все още не е потвърдена официално.

 

Сред арестуваните е и заместник-кметът на района Биляна Петрова, както и посредник на подкупа, чието име не беше съобщено.

 

Снимка: "Труд"


Показната акция се разигра в 13.30 часа на оживеното кръстовище пред Спортната палата в София. Според "Труд" колата на Иванчева е била засечена пред светофата в района от два автомобила със сини буркани на покрива при акция на новата Комисия за противодействие на корупцията. Иванчева и Петрова са арестувани между две срещи, пише "Сега". Преди задържането си те били в Столичната община. След това е трябвало да се върнат до районното кметство в "Младост", а после отново да отидат до общината в центъра.

 

В община "Младост" тече обиск, където се проверяват документи и компютри. Според шефа на Специализираната прокуратура Иван Гешев официална информация ще бъде дадена утре в 11.00 часа в Съдебната палата.

 

Снимка: Фейсбук/Ефо Ефремов


Според пиара на район "Младост" Петър Кърджилов това е скалъпено мероприятие, защото са засегнати много сериозни интереси на големи акули, които искат да застрояват. "Преди 3 седмици например подадохме сигнал до главния прокурор относно фалшификация на документи", заяви Кърджилов.

 

Мястото за строеж на 7-етажна сграда на ъгъла между ул. „Свето Преображение" и ул. „Д-р Атанас Москов"

 

Коментар публикува и администратор на страницата на Иванчева във Фейсбук:

 

"Сготвена" ли беше Иванчева? Неудобна ли беше? Няма ли вероятност да е "поръчана"? "Всеки може да ти сложи в колата сак с пари и да те причака на пътя с полиция..." - това са само част от коментарите в страницата на Десислава Иванчева, зелен и почтен кмет на „Младост".


Как мислите? Не ви ли прилича на класически филмов сценарий за компрометиране на честен политик, който има куража и доблестта да се бори заедно с екипа си срещу всички „кротки и корумпирани управляващи?" Ето днес още веднъж разбираме, че честните и почтени хора нямат място в управляващата ни шайка, наричащи себе си политици! Ако не си част от нея, ти намират бързо и лесно „цаката" - донос, куфарче в багажника и публичен арест.


Искаме категорично да заявим от името на ръководството на район „Младост" по повод днешния показен арест на кмета на район „Младост" Десислава Иванчева, че това е добре скалъпен поръчков сценарий поради многото интереси на крупни инвеститори и олигарси, които не можаха да осъществят целите си. Ето така в държавата ни се решават проблемите с неудобните и честни хора, които защитават гражданите и се борят с неправдите и законите, които обслужват шайка престъпници. Както е известно, Иванчева спря десетки строежи в „Младост" и спря плановете на инвеститори за милиони.


Питаме случайно ли е това показно задържане на кмета Иванчева на ключово кръстовище в центъра на София, точно един ден преди насрочена пресконференция за обявяване на битката с нелепия параграф 28 от новия ЗУЗСО, който позволява да се отнема статута на конкретни имоти като „озеленени площи за широко обществено ползване" и да се преотреждат за други дейности, които впоследствие да бъдат застроявани с жилищни или офисни сгради, при заобикаляне на закона.


Питаме защо година и половина ще отстоява интересите на обществото, ще я бутат в калта по разни строежи през нощта, ще спре десетки строежи и точно днес ще мине на страната на беззаконието, с което се бори ежедневно.

 

Малко преди акцията, по време на Годишна конференция "Инвестиции и строителство на офис сгради", главният архитект на София Здравко Здравков презентира именно промените в Закона за застрояване на столицата.

 

 

Иванчева бе една от най-активните участници в протестите срещу презастрояването в район "Младост". Именно така тя се кандидатира на местния вот и получи подкрепата на хората и на партията на Георги Кадиев - "Нормална Държава". Месеци след като бе избрана да ръководи един от най-големите столични квартали, Иванчева направи рокади в администрацията в "Младост". Тогава инициативният комитет, който издигна кандидатурата й, оттегли подкрепата си за нея. Иванчева обаче остана на поста си, като оттогава е в обтегнати отношения със Столична община.

 

Последните новини около Десислава Иванчева бяха свързани с нощни проверки на строеж, поискано от нея частично вето върху приетия Закон за застрояване в София, както и с неин коментар след питане на CityBuild.bg относно намерение на общинския съветник Карлос Контрера за проверка на разходвани средства, който заяви, че смята да подаде сигнал в Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка с изразходваните финансови средства от столичния район „Младост" за поддържане на зелената система и междублоковите пространства.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано