СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Арестувани са трима за разораването на дюните в къмпинг "Смокиня"
 Facebook

Арестувани са трима за разораването на дюните в къмпинг "Смокиня"14.01.2019 / 14:42 - Citybuild.bg

Това са бизнесмен от Бургас и двама багеристи от созополското село Равадиново.

 

Установен и задържан е човекът, поръчал разораването на дюните в защитена територия "Каваците" - това е 46-годишният бизнесмен Иван Нончев от Бургас. Задържани са и Манол Пазвантов /24-годишен/, управлявал машината, разорала терена, както и Васил Георгиев /18 годишен/, който е присъствал. Това обяви прокуроратурата. Багеристите твърдят, че са ангажирани от поръчителя срещу 1000 лв. Той пък заявява, че никога не ги е виждал. Самата машина без регистрационен номер е открита в близост до местопрестъплението.

 

Според Флагман, бизнесменът живее в ж.к. ”Лазур” в Бургас и притежава фирма „Тарс Нончев ПРО”, която продава авточасти за товарни автомобили. Той е и собственикът на караваната пред разораните дюни. Според къмпингари, Нончев многократно се оплаквал, че дюните му скривали морската панорама, посочва бургаската медия.

 

 

Бизнесменът твърди също, че е собственик на имота, но не му е известно как точно в неговия имот двама багеристи са изравнили терена, посочи Арнаудова. "Дори мъжът в действителност да е собственик на този имот, всеки български гражданин е длъжен да спазва законите. Дюните са защитена територия и независимо в чий имот са, не могат да се извършват действия, с които те да се унищожават или повреждат", каза говорителят на главния прокурор.

 

Наказанието за престъплението е до 3 години лишаване от свобода и глоба. Наложени са парични гаранции 2 хиляди лева на Пазвантов и 10 хиляди лева на бизнесмена. Нанесени са щети, които ще се възстановяват с години, казаха още от прокуратурата. Няма още доказателства концесионерът да е знаел за намерения за изравняването на дюните.

 

 

Днес геодезисти ще направят заснемане на района, за да се уточни унищожените дюни дали са публична държавна собственост или се намират в частен имот.

 

Становище на Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" - тук.

 

 
още от Новини

още от Страната