СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Археологичеките проучвания край Покровник приключват до 20 юли
 Facebook

Археологичеките проучвания край Покровник приключват до 20 юли09.07.2018 / 11:23 - CityBuild.bg

Разкритите гробница и църква може да бъдат преместени от трасето на магистралата.

 

До  20 юли трябва да приключат археологическите проучвания на участъка от АМ "Струма"  между  Благоевград и Крупник. След приключване на работата на археологическия екип експертна комисия към Министерството на културата ще издаде протокол за бъдещите действия относно археологическия обект.

 

На 5 май бе спряно изпълнението на всички видове строително-монтажни работи в отсечка с дължина около 1,9 км, включително и в участъка с археологическите проучвания. Извършено е консервиране с битумна емулсия на изпълнените до момента на спиране строителни работи, за да не се повредят от атмосферните условия.

 

Решението дали трябва да се измества трасето на автомагистрала „Струма" край Покровник ще бъде взето от  експертна комисия, назначена от министъра на културата. Тя ще се произнесе след като завършат археологическите проучвания.

 

Според становището на екипа археолози, което е подкрепено и от Националния археологически институт с музей при БАН, разкритите до момента гробница и църква може да бъдат преместени от трасето на магистралата, така както е правено и с други находки, открити при изграждането на различни инфраструктурни обект, каквато е и световната практика.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано