СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Археологическа изложба откриха в Созопол
 Facebook

Археологическа изложба откриха в Созопол04.08.2020 / 11:29 - CityBuild.bg

Общото впечатление от античната керамопластика се допълва от интересни образци на архитектурната декоративна теракота.

 

През този туристически сезон „Музеен център”-Созопол поставя началото на нов проект, свързан с развитието на културния туризъм в общината. Инициативата под надслов „Изкуството в древността” включва поредица от изложби, представящи първокласни експонати от фондовете на археологическия музей.

 

На 30 юли в залите на Експозиция „Старият Созопол” на ул. „Кирил и Методий” 29 беше открита археологическата изложба „Малка антична пластика V – III век пр. Хр.”. Включени са около 160 артефакта, групирани в отделни тематични модули. Акцент на експозицията е най-богатата колекция в страната от предримска малка керамична пластика, която за първи път се показва пред широката публика комплексно.

 

Впечатляват теракотите, изобразяващи божества от Пантеона на древните аполонийци, които са украсявали светилища, домашни олтари или са съпътствали мъртвите в пътя им в отвъдното. Сред статуетките с митологични сюжети интерес представляват изображенията на Деметра, Коре и Персефона, Кибела, Атина, Афродита и статуарна група от IV век пр. Хр., свързана с култа към Дионис, представен на кон в царствена поза с персонажи от неговата свита – сатири, менади, танцьорки и мисти.

 

Един от най-ценните експонати е дървена статуетка - ксоанон на Аполон от V век пр. Хр., която е единствена по рода си в България. В друга група пластични изображения са включени гротескни фигури на актьори, които дават информация за артистичния живот в града-държава. Голяма част от статуетките представят идеала на древните за женската красота в изящни пропорции на силуета и детайли на дрехите и прическите.

 

 

Общото впечатление от античната керамопластика се допълва от няколко интересни образци на архитектурната декоративна теракота – антефикси, калиптери и керемиди с релефна украса, които демонстрират важни елементи от естетиката на градската среда.

 

В изложбата са илюстрирани античните традиции, обединени в техния социален и религиозен аспект, чрез артефакти, свързани с култа към виното. Експозицията е съпроводена с богато илюстриран разказ за историята на Аполония и древни морски карти, определящи значението на Аполония-Созопол, като едно от най-важните черноморски пристанища.

 

 
още от Новини

още от АРТ