СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Археологията в Търговския център на Главната в Пловдив става достъпна
 Facebook

Археологията в Търговския център на Главната в Пловдив става достъпна26.02.2021 / 10:26 - CityBuild.bg

Общината финализира преговорите с представителите на собствениците от „СС Пропърти“ ООД.

 

Археологическите находки на територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив" в сградата на Търговски център Star Gallery (магазин H&M на Главната улица) ще бъдат отворени за пловдивчани и гости на града. Това ще стане след като беше подписан договорът между Община Пловдив и съдружниците във фирма „СС Пропърти" ООД.

 

Някогашният НАРМАГ е наследник на Търговския дом на Ково и Сиди. Обединява две здания, строени през 1926 г. и 1930 г. по проект на арх. Христо Пеев. Оформени са в единен комплекс. Сградата е пететажна с мецанин откъм централната улица "Княз Александър I" и триетажна откъм ул. "Отец Паисий". Тя е архитектурен паметник на културата.

 

 

По време на реставрацията и ремонта на сградата в основите бе открит богат археологически материал - голям брой мраморни седалки, някои от които украсени с релефно изображение на лъвски лапи, 100% от мраморния ортостат в този сегмент на стадиона, базисен ред, носеща конструкция на седалките - тухлена и каменна, стълбище със запазени in situ пет стъпала, резервоар за вода и три улични водопровода, принадлежащи на водоразпределителната система на ранновизантийския Филипопол. Запазен е in situ каменен свод в четвъртата, най-южна ос от разкритата част. Този свод от големи каменни блокове е единствен по рода си и говори за високото ниво на строителните умения на древните римляни.

 

Снимки: Община Пловдив

 

Разкритият под сградата сегмент е от централните сектори на източната част на Стадиона. Има сериозна разлика между източната и западната му части. Западна част "ляга" по склона на Сахат тепе, а източната има самостоятелна конструкция, носеща седалките и оформяща наклона, разкриха тогава собствениците на сградата. Археолог-проучвател е Мая Мартинова-Кутова.

 

 
още от Новини

още от Страната