СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
9 архитекта и 1 дизайнер "без страх" разказаха за предизвикателства в професията
 Facebook

9 архитекта и 1 дизайнер "без страх" разказаха за предизвикателства в професията23.04.2018 / 13:50 - CityBuild.bg

С форума студио Conveyer отбеляза своята 10-годишнина.

 

В събота и неделя в Generator архитектурно студио Conveyer с помощта на група Yes. събра 9 водещи български архитекти и 1 дизайнер /макар един от тях да твърди, че не е нито едното, нито другото/. Лекторите са с над 10 години опит. Според Ангел Савлаков и Ивайло Андреев от Conveyer, те "плуват срещу течението", създават "продукт, различен от масовия" и се опитват да "излязат на световната сцена". Лекторите имаха пълната свобода да интерпретират провокативната тема „Без страх". И успешно провокираха младата аудитория.

 

Според организаторите, в България архитектурен живот няма и отново се строи на "конвейер". Затова целта на дискусиите беше да се говори за предизвикателствата да се създават стойностни архитектура и дизайн, както и да се покажат различните гледни точки на всеки от лекторите по темата.

 

 

10 след 10 бяха: арх. Борислав Буров /АМГ, "Алу Кьониг Щал" и архитектурно бюро "Серафимови"/; арх. Георги Кътов /I/O architects/, арх. Делчо Делчев /transformatori, Smartfablab/, архитект, фотограф и 3D артист Димитър Караниколов /Meshroom/, арх. Ивайло Захариев /L6 studio/, арх. Иван Драгошински /k-r-a-f-d/, арх. Николай Марио /ZOOM Studio/, арх. Петър Торньов /Bureau XII/, арх. Пламен Братков /Aedes studio/ и дизайнерът Светослав Тодоров /Studio MODE/.

 

Организаторите зададоха 10 въпроса на всеки от десетте архитекти и дизайнери, участващи във форума. На въпроса "Как бихте довършили фразата "Без страх от..." отговорите са: не трябва да се страхуваме от предизвикателствата, политиката, поражението, реалността, да отстояваш позицията си, безстрашието, промяната, новата посока, неизвестното, реализирането на идеи, битието.

 

Какъв потенциал крие София? Според архитекти и дизайнер той е в това столицата да стане истински европейски град, като архитектурата играе голяма роля, но именно там се крият и най-големите рискове. Потенциалът е в "различен" град на пресечната точка между Ориента и Запада, в създаването на Балкански хъб, в развиването на невероятната природа и близост с планината в комбинация с красив център, в по-мащабен и сериозен план за обновяване, в развиване на зелените клинове и доразвиване на плана „Мусман" /знаков за развитието на София Общ градоустройствен план от 1938 г. от арх. Адолф Мусман/.

 

 

Съветите към младите архитекти и дизайнери са: да намерят призванието си час по-скоро, да са готови на саможертва, да са наясно с ценностите си и да не правят компромиси с всичко и на всяка цена, да пътуват, наблюдават и да построят собствена философия за нещата, да градят позиция какво биха искали да правят като архитекти и дизайнери, да работят, без да се сравняват с другите, да правят само това, което обичат, да работят за компании, които създават качествени проекти и да се занимават... с музика.

 

 

Модератор на събитието беше художникът Бора Петкова.

 

 

Откриването беше в петък вечер с парти по повод 10 години от създаването на студио Сonveyer.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

*Очаквайте интервю със студио Conveyer за събитието, за архитектурата в България и повече за лекторите и техните гледни точки.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от АРТ

още от Избрано