СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Архитекти и дизайнери: Сега е моментът да се създават концепции
 Facebook

Архитекти и дизайнери: Сега е моментът да се създават концепции01.04.2020 / 10:28 - CityBuild.bg

Те споделят как се справят с работата вкъщи заради карантината.

 

Откроихме акценти от коментарите на украинските архитекти Гриша Зотов и Жанна Киселева, дизайнерите Дмитрий Сивак и Денис Соколов и ръководителят на компания Андрей Антоненко, които отговарят на анкета на Pragmatika.media. Те споделят, че за комуникация и демонстрации основно ползват Zoom, Skype, Viber, Slaсk, WhatsApp, Telegram, Bim 360, Facebook Messenger, Sketchfab. Както и други любопитни неща.

 

 

Гриша Зотов, архитект

Architectural Prescription

Амстердам, Нидерландия

 

От вкъщи работя по-малко, отколкото в офиса, защото имам двугодишна дъщеря. Със съпругата се редуваме или работим и двамата, когато детето спи. Пренесох от офиса всичко необходимо вкъщи. Най-сложното е да се организира 9-часов работен ден, когато имаш малко дете или домашни животни, но пък така имам повече време за тях!

 

Пазарът на недвижими имоти реагира моментално даже на неголеми кризи. Сега много проекти са преустановени. Интересното обаче е, че качеството на предаването на информация вътре в екипа се подобри - дистанционно хората по-добре формулират своите мисли!  

 

 

Дмитрий Сивак, дизайнер

Sivak+Partners 

Одеса, Украйна

 

Тъй като всички останали работят вкъщи, то аз мога да работя в офиса сам. Мога да си пусна силно музика и да се разхождам по пантофи - това е постапокалиптична романтика. Когато имам малко време, чета книги за модерен урбанизъм, за да има за какво да споря с хипстърите. Занимавам се и със спорт и зарадвах себе си с една фотосесия.

 

Така или иначе половината ни проекти са в други градове или страни и, както и преди, общуваме с клиентите от 1 000 км разстояние. Все пак, студиата и офисите никога няма да изчезнат и след карантината много хора ще се върнат там с удоволствие.

 

В момента повечето строежи спряха, но проектите станаха повече. Хората стоят повече вкъщи и така разбират колко сив е животът в лош интериор.

 

 

Денис Соколов, дизайнер

SVOYA studio 

Днепър, Украйна

 

По принцип нашата работа в студиото е 70% онлайн. У дома имаме огромна „комуникативна" маса, която ни обединява. Сега добавихме към нея още една функция - кабинет.

 

Вкъщи сега нямаме излишно време, защото децата искат внимание. Но карантината е отличен повод да бъдем повече време с тях. Играем настолни игри, а с приятелите правим онлайн-конференции. Оказа се, че така е много по-лесно да се съберем заедно, отколкото на живо. Освен това сега имам възможност да изгледам списъка си с филми.

 

Много строителни процеси са спрени. На първо място това е свързано с доставката и купуването на материали. От друга страна обаче поръчките не са намалели, даже почваме нови проекти. Проектирането заема не малко време и сега е моментът да се създават концепции. С колегите например нееднократно сме говорили за дизайн, който да помага за борба с вирусите. Както в предметния дизайн, така и в архитектурните съоръжения - но е рано да се говори конкретно.

 

В момента правим безплатни консултации. Имаме интелектуален ресурс, който можем да споделим, за да помогнем на хората да преминат карантината в хубава обстановка и атмосфера.

 

 

Жанна Киселева, архитект

JK Lab 

Одеса, Украйна

 

Работим сякаш даже повече, защото колегите, които нямат малки деца, е трудно да нормират времето си и работата поглъща всичко. Коментираме си, че домашният режим е тренировка за фокусиране и осъзнатост. Сегашната ситуация ме накара да мисля, че най-накрая ще преминем към реновация и re-use на това, което имаме, както и за това как да направя своето жилищно/работно място по-комфортно и функционално.

 

Моята работна зона е навсякъде, където има връзка и телефон. Всеки ден се разполагам на различно място вкъщи и така ритуалът за „нов офис" много ми харесва - нещо като миграция на работно пространство.

 

По нашите обекти строителството продължава, а за проектите с дълъг срок месеците карантина дават глътка въздух от нещата, които ви разсейват, и може да се съсредоточите върху едно важно нещо. Виждам плюсове в това.

 

Имам повече време за децата - правим йога, рисуваме или учим, танцуваме, четем, карам колело до морето, правя упражнения, подреждам и чистя. Нямам време да скучая.

 

 

Андрей Антоненко, ръководител на UVT group

Киев, Украйна

 

За домашния ми офис ми трябват само ноутбук, таблет, маса, стол и интернет. Иначе влияе зле не толкова карантината, колкото кризата в страната. Не сме свикнали и най-трудно е когато трябва да се работи с хартия - скоро ще създадем пълен електронен документооборот.

 

 

*Във втората част ще прочетете коментарите на архитектите Сергей Махно, Александр Попов и Роман Романец, и на дизайнерите Йова Ягер, Анна Манако и Елена Фатеева.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Любопитно