СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Архитекти и дизайнери: Основното, с което трябва да се борим, е паниката
 Facebook

Архитекти и дизайнери: Основното, с което трябва да се борим, е паниката03.04.2020 / 17:44 - CityBuild.bg

Ако се сблъскаш със жизненоважен въпрос, на който нямаш отговор, трябва да събереш информация и да се върнеш към въпроса, когато картината е по-ясна. На това учи и проектирането.

 

Още минимум три седмици изолация предстоят на украинците. А според прогнозите на експертите - и значително повече. През това време Pragmatika.media продължава да поглежда (виртуално) в домовете на архитекти и дизайнери, за да разбере как се справят с работата от вкъщи и предизвикателствата пред това.

 

В първата част ви предложихме мненията на украинските архитекти Гриша Зотов и Жанна Киселева, на дизайнерите Дмитрий Сивак и Денис Соколов и на ръководителя на компания Андрей Антоненко. Във втората част ще прочетете коментарите на арх. Александр Попов и на дизайнера Йова Ягер.

 

 

Александр Попов, архитект

Archimatika

Киев, Украйна

 

 

Домът ни в момента не само се обедини с офиса, но и с детската градина, училището, кръжока по балет, шахматната секция... Такава многофункционалност позволява да работиш, но не и да решаваш творчески задачи. А празният офис е умиротворена среда за съзидание. Хубаво е, че се наспивам, защото отново започвам работа по същото време, но спя повече, защото не трябва да водя децата на детска градина и училище.

 

Деля бюрото си с тригодишната ни дъщеря и отвреме-навреме със сина ни на 11 години. Това е общо пространство, в което си помагаме един на друг - децата могат да рисуват върху ескизите ми каквото поискат, обсъждаме ги, а после със съпругата ми (която също е архитект) довършваме рисунките на децата.

 

Благодаря на нашите възложители, че засега никой не бърза с крайни решения. Добре е, че клиентите, както и ние, имаме известен запас от относително благополучие предишните години и това позволява да не взимаме решения за начина си на работа веднага, а да изчакаме и да преценим. Разбира се, сроковете за реализация на проектите ще бъдат удължени, а по проектите, които имат ясен краен срок, работим по-упорито.

 

Основното, с което трябва да се борим, е паниката. Ако се сблъскаш със жизненоважен въпрос, на който нямаш отговор, трябва да събереш цялото си мъжество, да събереш информация и да се върнеш към въпроса, когато картината е по-ясна. На това учи и проектирането, архитектурата. Колкото и да ни се иска в момента да направим нещо бързо или да избягаме някъде - докато не е ясно къде, трябва да останем на място. И за това се иска мъжество.

 

 

Йова Ягер, дизайнер

Yova Yager Hospitality Design

Ирпен, Киевска област, Украйна

 

 

Притеснява ме, че е възможно след икономическата криза да се задълбочи екологичната, защото всички тези маски, ръкавици и други еднократни продукти се увеличиха в пъти. Струва ми се, че от един начин на преживяване ще минем в друг.

 

Работата от вкъщи не ми се отразява по-различно, защото отдавна имам виртуално студио и работя с фрилансери. Даже обмисляме авторска програма „Виртуално дизайн студио. Как да го създадем и развиваме".

 

Засега проектите не са спрени, но работя в Hospitality сферата, а мерките, които може да продължат дълго, засягат пряко сектора. Трудно в момента е да се избира цвят за стени или фактура на дървото например само по снимки - заради различната осветеност. Телефонните разговори станаха повече, но пък мениджърите по продажби званят по-малко. Странното е, че времето, в което работиш, е същото като преди, но психологически имаш чувството, че потъваш. Но ако не чета прекалено социалните медии и не изпадам в паника, то засега за мен нищо не се е променило.

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Избрано