СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Архитекти от 16 държави обменят опит на форума Share SOFIA
 Facebook

Архитекти от 16 държави обменят опит на форума Share SOFIA07.06.2018 / 13:17 - CityBuild.bg

„Ще обсъдим важни за бранша теми”, каза на откриването председателят на инициативата и председател на КАБ арх. Борислав Игнатов.

 

 

Share СОФИЯ 2018 събра водещи архитекти от световни архитектурни бюра. Лекциите са фокусирани към настоящето и бъдещето, иновациите в архитектурата и инженерството, изследванията на нови материали и технологии за проектиране на интелигентна и устойчива среда.

 

 

В събитието в София Хотел Балкан участват архитекти и инженери от 16 държави (Италия, Турция, Великобритания, Румъния, Иран, Полша, Холандия, Франция, Украйна, Белгия, Македония, Албания, Сърбия, Косово, Черна Гора и България), които представят върховите постижения в архитектурата чрез своите най-нови проекти с международно признание.

 

 

Специален гост на събитието е Иън Ричи (Ian Ritchie) - основател на "Иън Ричи Архитекти" /UK/, чиято интересна и вдъхновяваща лекция продължава и в момента.

 

 

Иън Ричи е британски архитект, поет, артист, основател на Иън Ричи Архитекти (Ian Ritchie Architects) през 1981г. Едни от най-известните му проекти са Ботанически център в гр. Терасон (Terrasson Greenhouse), Регата център в Лондон (London Regatta Centre), спечелили наградата на RIBA, нова сграда на Кралския Шекспиров Театър (Royal Shakespeare Company Courtyard Theatre), спечелил наградата на Американския институт на архитектите (American Institute of Architects Award).

 

Ричи е първият чуждестранен архитект, който получава сребърен медал за иновации от Френската академия на архитектурата. Също така той е специален гостуващ професор в университета в Ливърпул, консултира фондацията Ове Аруп (Ove Arup Foundation) и е член на управителния съвет на Кралския Шекспиров Теарър.  Той е бил председател на жури на множество международни конкурси, включително на наградата Стърлинг (Stirling Prize). Автор е на няколко книги и много международни музеи притежават негово изкуство.

 

"Иън Ричи Архитекти" са известни с научните си изследвания, разработки и иновации. Имат повече от 30 световни приза за архитектура, инженерни техники и иновации в материалите. Компанията се стреми да постига по-добри социални, екологични и дизайнерски решения на основата на сътрудничество и интелигентен дизайн. Целта е постигането на най-високи стандарти в проектирането и начина на работа, които отразяват високо ниво на етично поведение.

 

 

Иън Ричи и неговото бюро са получили повече от 70 големи национални и международни награди. Тяхната работа е била четири пъти сред селектираните за наградата Стърлинг на RIBA (RIBA Stirling Prize) и за европейската награда Мис ван дер Рое (Mies van der Rohe Prize). Един от последните им проекти е сградата на Център за изследване в областта на невронните науки към Лондонския университетски колеж (UCL) на стойност £75 млн., която спечели награда на британската строителна индустрия - най-голям проект на годината (стойност над £50 млн.) и наградата LEAF (Leading European Architecture Forum Awards) - Голямата награда и награда за най-добър фасаден дизайн.

 

Иън Ричи е избран за говорител на Академията на изкуствата в Берлин през 2013г., за почетен член на Американския институт на архитектите през 2010г., почетен член на Кралския съюз на архитектите в Шотландия през 2009г., почетен доктор на Университета на Уестминстър, носител на сребърен медал за иновации на Френската академия на архитектурата, носител на званието CBE (Commander of the British Empire) през 2000г., избран за кралски академик през 1998г., получава награда за иновации на Републиканската асоциация на архитектите Робърт Матю (Robert Matthew) през 1994г., получава наградата "Iritecna" за Европа през 1991г., получава сребърен медал за архитектурен дизайн през 1983г. и студентска награда на Международния съюз на архитектите (UIA) през 1972г.

 

 

В рамките на форума SHARE Sofia 2018 ще бъдат представени 16-те номинирани проекта от първото издание на Български архитектурни награди. В конкурса участваха 41 проекта, осъществени през първите 10 години от членството на България в ЕС. Международното жури с председател арх. Иън Ричи ще оцени естетиката и техническите характеристики на проектите, но и значимостта им за социалния, културния и икономически живот на България. То ще определи големият победител и 4 специални награди. Церемонията по връчването ще се проведе вечерта в Телефонната палата в София.

 

 

 

 

 

В първата част на SHARE лектор беше още арх. Шербан Циганаш (Șerban Țigănaș) - президент на Ордена на Архитектите в Румъния, генерален Секретар на Международния Съюз на Архитектите (UIA) и член на журито на Български архитектурни награди. Презентация направи и арх. Колин Бол, Lighting Director - BDP (Building Design Partnership Ltd), чиято тема беше "A human approach to light".

 

 

 

 

 

 

 

Сър Филип Самин /SAMYN AND PARTNERS/, член на журито на Българските архитектурни награди, представи свои проекти.

 

 

Любо Георгиев, главен координатор на „Визия за София", представи напредъка по инициативата.

 

 

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Другите лектори са:

 

Martin HRISTOV

Vice President

Bulgarian Chamber Architects

 

Armand VOKSHI

President

Association of Architects from Albania

 

Milan DJURIC

President

Union of Architects of Serbia

 

Martin PANOVSKI

President

The Association of Architects of Macedonia

 

Astrit NIXHA

President

The Architects' Association of Kosovo

Event Director

 

Florin MINDIRIGIU

President

Proevent Association

 

Jeroen SCHIPPER

Founder

ORANGE ARCHITECTS

 

Krzysztof INGARDEN

Professor AFMKU

AFM Krakow University

 

Kerem YAZGAN

Architect & Partner

YAZGAN DESIGN ARCHITECTURE

 

Paolo BRESCIA

Co-founder, Director

OBR - Open Building Research

 

Anouk LEGENDRE

Owner

XTU architects

 

Oleg DROZDOV

Founder

KHARKIV SCHOOL OF ARCHITECTURE

 

Habibeh MADJDABADI

Owner/ Principal

Habibeh Madjdabadi Architecture Studio

 

Cedric RAMIERE

Architecte associé

CoCo ARCHITECTURE

 

Claudia STAUBMANN

Architecte co-gérante

CoCo ARCHITECTURE

 

Basile GRAUX

Partner

GRAUX & BAEYENS Architecten

 

Ivo PANTELEEV

Founder

AGENCY DESING & ARCHITECTURE AD

 

Georgi BACHEV

Founder

ARHIS PROJECT

 

Gergana Milusheva

Founder

CITYSCAPE

 

Maria BALEVA

Senior Architect and Cofounder

FUNKT ARCHITECTS

 

Atanas PANOV

Owner

LP CONSULT

 

Vladimir POPOV

Architect

PP DESIGN

 

Victor GROSU

CEO, Design Leader

GROSU ARTSTUDIO

 

Alexander MINCHEV

Architect, Founder

AM PROJECT

 

Plamen Bratkov

Architect

Aedes Studio

 

Събитието във фейсбук.

 

Пълната програма вижте тук.

 

Eма Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано