СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Архитектура, музика и пластика в „Signs of Sound"
 Facebook

Архитектура, музика и пластика в „Signs of Sound"30.11.2018 / 11:30 - CityBuild.bg

Инсталацията функционира съобразно архитектурната среда, в която се представя.

 

Стела Василева е синхронизирала различни изкуства на честотата на една звукова вълна. Заедно с музикантите Стефан Хаджиев (виолончело), Милен Апостолов (композитор, диригент), Елена Ганова (виола), Иван Стайков (цигулка), Светлин Крачев (цигулка), Атанас Илиев (кларинет), сценографите Юлияна Войкова-Найман и Ири Найман и архитектът Добри Петков е създаден интердисциплинарен мултимедиен проект, който гради ново, преливащо между музиката и визията, пространство.

 

Инсталацията на Стела Василева се състои от 9 двустранно огледални плоскости, огънати във формата на звукови вълни. Те отразяват и поемат пространството, което ги превръща в рефлексивен обект от заобикалящата среда. „Поставени в близост до музикантите, улавяйки трептенията на техните инструменти, огледалните вълни и техните светлинни отражения, материализират движението на звука по деликатен начин", разказва Стела Василева.

 

 

Според Стефан Хаджиев основното предизвикателство в осъществяването на идеята е да се намери формат, в който да е възможно трите изкуства (визуално, архитектура и музика) да бъдат абсолютно равнопоставени и нито едно да не доминира над останалите.


Инсталацията функционира съобразно с архитектурната среда, в която се представя. Първата част на проекта е реализирана в „каменна зала" на двореца в Балчик в рамките на Music Campus Balchik. Втората част на Signs of Sound се осъществи за пространството на водната кула в Лозенец (Галерия +359). В рамките на този проект звучи музика, специално създадена за мястото, а триизмерните „звукови вълни" са показани и осветени по нов начин, кореспондирайки с цилиндричното спираловидно движение на зрителите в кулата.

 

 

Участниците в проекта, добавящи ново съдържание с музика и светлина, отразено в огледалните пластики, са фокусирани върху идеята за вълната като носител на информация. Във водната кула всеки музикант изсвири своята партия, разположен на различно ниво в сградата. Това разделяне на изпълнителитe не позволява визуален контакт помежду им, но те са обединени от музиката и играта на светлината. Крайният резултат е една обща мултимедийна инсталация, която следва свой собствен ритъм, развивайки се във времето и пространството без начало и край, кодирана в хармонията на музиката. Изложбата беше открита на 1 ноември с два концерта в различни часове и остана до 25 ноември.

 

Стела Василева (1983) живее и работи в София. Завършва спец. „Стенопис" в Националната художествена академия, София. Печели наградата Gaudenz B. Ruf. (2010), както и различни резиденции сред които, KulturKontakt, Виена, Австрия (2012), Krinzinger Projekte, Petomihalyfa, Унгария - Виена (2012), Cité Internationale des arts Париж, Франция (2014). Стела Василева участва в множество групови изложби и проекти. Сред самостоятелните й изяви са: „Signs of Sound", Културен център "Двореца" - Балчик (2017); ''Тунел'', подлеза на мс. Вардар (намеса в градска среда 2017); „Under Construction", галерия Contemporary space, Варна (2015); „5 Кутии", The fridge, София (2015); „Труд и Свободно време", галерия Un Cabinet D'Amateur, София (2014) и др.

 

 
още от Новини

още от АРТ