СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Как архитектурата съществува в хармония с природата
 Facebook

Как архитектурата съществува в хармония с природата14.06.2019 / 17:10 - CityBuild.bg

Bodrum Demirbuku Houses Club House има връзка с ландшафта и морето и използва местни материали.

 

Арх. Керем Ергиноглу е партньор в Erginoğlu & Çalışlar Аchitects, Турция, печелили много призове и награди за техните иновативни проекти. Архитектите изнасят лекции и организират архитектурни семинари в университети в Турция. Един от проектите на студиото е Bodrum Demirbuku Houses Club House, който показва уважение към природата. Проектът беше представен на Международния архитектурен форум SHARE Sofia 2019.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Клубът от 720 м² е завършен през 2017 година на полуостров Бодрум. Заобиколен от гората на север и крайбрежието на изток, той има за цел да бъде един от най-добрите примери за интеграция в естествен контекст.

 

 

 

 

Летният жилищен комплекс се нуждае от ресторант на плажа, който да бъде достатъчно гъвкав, за да може първоначално да бъде информационен център за проекта и да бъде изграден бързо с минимално въздействие върху околната среда.

 

 

 


Районът около сградата като защитена зона е запазен само за плажните съоръжения. Изобилието от дървета дава естествен актив, където ще бъдат организирани тераси за слънчеви бани, детски площадки за игра, малки басейни, съблекални и тоалетни. 400 метра дълъг пясъчен плаж е свързан с тази зелена зона само на 100 метра от сградата.

 

 

 


Сградата е разположена до река, която дава свежест и приятен звуков фон. На входа има малък паркинг, а на брега - кей. Пешеходният път за достъп до сградата преминава през съществуващите дървета и пресича малката река с лек мост.

 

 

 


Първо е проектирана голяма платформа, засенчена с пергола. Сградата е вмъкната между платформата и нея като отделен елемент. По този начин информационният център може лесно да бъде намален или увеличен според нуждите на следващите потребители. Той може да бъде напълно демонтиран, като се запази платформата.

 

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от EuroBuild

още от Избрано