СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
7 архитектурни студиа минаха първия етап на конкурса за площад "Света Неделя"
 Facebook

7 архитектурни студиа минаха първия етап на конкурса за площад "Света Неделя"21.06.2019 / 14:23 - CityBuild.bg

Те са от Русия, Франция, България и четири от Италия.

 

 

Al Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян, Русия; WILMOTTE & ASSOCIES ARCHTIECTES, Франция; "КОНКУРЕНТ-90" ЕООД, България; Консорциум OW/MA/CL с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell, Италия; Обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе" с участници в обединението: Студио „Морфе" и „Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети", България/Италия; Студио "Паола Вигано", Италия; Студио "Фуксас", Италия. Това са студиата, които минават на втори етап в конкурса за обновяване на площад "Света Неделя" в София. Те ще бъдат поканени от Столична община да разработят проекти за обновлението на площада. След това идейните проекти ще бъдат класирани, като този, който спечели първа награда, ще получи и покана за реализация на проекта. Очаква се победителят да бъде избран в края на ноември.

 

Сред избраните за втори етап са известните apxитeĸтypни бюpa Wilmotte & Associés /Франция/ и Fuksas /Италия/. „Вилмот архитекти" помагат за новата визия на бул. "Македония" в столицата. Едно от най-големите френски архитектурни бюра е автор на редица проекти за градски пространства в Париж, Лион, Ним, Дижон, Москва, Аман, Доха и др.  Ѕtudіо Fukѕаѕ имa oфиcи в Pyм, Πapиж и Шeнжeн. Πpoeĸтитe им ca xapaĸтepни cъc cвoятa дъpзocт и apтиcтичнocт. Миналата година арх. Масимилиано Фуксас беше в София по повод втория международен Ден на италианския дизайн, запозна се с пространството около площад „Св. Неделя" и препоръча да освободим центъра на столицата от автомобили.

 

Във „Вилмот Архитекти", Обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе" и Студио "Паола Вигано" има и български архитекти.

 

Възложителят определя обща сума за награди към участниците в конкурса в размер на 250 000 лева, които ще бъдат разпределени, както следва: за класирания на I-во място проект - парична награда в размер на 70 000 лева, за втория - 60 000 лева, за трето място - 50 000 лв., за четвъртия - 40 000 лв., а за класирания на пето място проект - 30 000 лева. 

 

В международното жури участват арх. Борислав Игнатов и доц. Йорданка Кандулкова - представители на Камарата на българските архитекти, арх. Григор Дойчинов - представител на Съюза на архитектите в България, арх. Сергей Кузнецов - главен архитект на Москва, арх. Марлена Хапах - главен архитект на Варшава, арх. Йони Бабоци - директор на департамента по териториално планиране и градско развитие на Тирана, арх. Мартин Аарц от Ротердам, арх. Сотирис Цолус от Атина, работещ в Дубай, арх. Галина Тачиева, която работи в САЩ, представителите на Регионален исторически музей София - д-р Венета Ханджийска, инж. Борис Чилев и арх. Валентина Върбанова, арх. Ясен Кьосев от Университета по архитектура, строителство и геодезия и Мария Маханджиева - юрист от Направление „Архитектура и градоустройство" на Столична община. Председател на журито беше Малина Едрева - председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към СОС.

 

Сайт на конкурса

 

 
още от Новини

още от София