СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Австрийският културен контейнер FLUCA пристига в София
 Facebook

Австрийският културен контейнер FLUCA пристига в София04.05.2018 / 12:34 - CityBuild.bg

Ще може да видите проекти на визуални изкуства, музика, пърформънс, архитектура, литература и танц.

 

Австрийският културен павилион FLUCA, който традиционно предлага богата арт програма на пловдивчани, пристига в София по случай последователното председателство на България и Австрия на Съвета на ЕС. До края на лятото FLUCA ще бъде основната сцена за съвременно изкуство в София с изложби, пърформънси, дискусии, концерти и партита. Павилионът ще обикаля най-оживените столични локации - Mузея за съвременно изкуство САМСИ през май, градинката на „Кристал" през юни, площад Света Неделя през юли, а в най-отпускарския месец ще се спре пред Народния театър „Иван Вазов".

 

 

Програмата ще представи произведения на артисти от България, Австрия, Израел, Западните Балкани, Германия, Франция, Швеция, Швейцария и САЩ. Платформата се отваря, за да подкани публиката не само да наблюдава, но и активно да участва в създаването на забележителна артистична продукция.

 

 

Програмата на първата локация включва изложба на Алдо Джианоти „Олимпия", когато FLUCA ще бъде пред Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство САМСИ. Изложбата е създадена първоначално за музея Kunsthaus Graz. Сега тя е премодулирана за пространствата на САМСИ и FLUCA. Алдо превръща музея във фитнес център, като чрез привидно спортната тематика на неговите произведения се търсят внушения, провокирани от съвременната социална или политическа действителност.

 

 

На 17 и 18 май в Гьоте Институт ще се проведе конференция за културните политики и сцената на Западните Балкани. През юни FLUCA ще изникне на една от най-горещите точки в София - градинката на „Кристал". Там ще бъде и специалното представяне на Пловдив 2019 - Европейска столица на културата. Следва видео-програмата на нюйоркската кураторка Наоми Лев и пърформънсите на Камен Стоянов и Иво Димчев. През юли контейнерът ще се появи на пл. „Света Неделя", за да представи новите идеи за градската среда на София. Програмата ще завърши в началото на август пред Народния театър „Иван Вазов".

 

 

Австрийският културен павилион е иновативен и дългосрочен проект в областта на съвременното изкуство, иницииран от Фондация "Отворени изкуства" и Австрийското посолство в България, който стартира през 2016 в Пловдив. За първи път публиката в София ще има възможността да наблюдава една жива и непрекъснато променяща се платформа, представяща някои от най-динамичните проекти на съвременните визуални изкуства, музика, пърформънс, архитектура, литература и танц - дело на български и международни артисти.

 

Концепцията на павилиона идва от FLUC - известно пространство за урбанистика, съвременна музика, изкуство и пърформанс във Виена, съставено от няколко карго контейнера.


FLUCА локации и дати:

 

3 май - 31 май: Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство

2 юни - 30 юни: градинка „Кристал"

1 юли - 20 юли: площад „Св. Неделя"

21 юли - 5 август: площад пред Народен театър „Иван Вазов"

 

 
още от Новини

още от АРТ