СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Австрийският културен павилион FLUCA в Пловдив
 Facebook

Австрийският културен павилион FLUCA в Пловдив08.01.2021 / 15:25 - CityBuild.bg

Временната сцена е победител в категорията „Обществени сгради (реализации)“ в конкурса АРХ ИНОВА 2020.

 

 

МЯСТОТО

 

Улица „Отец Паисий" е специално място в Пловдив заради своята история, дух и географско положение - тя е успоредна на централната пешеходна улица на града и също представлява културен паралел. Галерия за съвременно изкуство „Сариев", Фондация „Отворени изкуства" и арт-кафе „Artnewscafe" са разположени на улица „Отец Паисий" само няколко крачки едно от друго. За повече от седем години трите организации са работили за развитието на пространството на улицата и го утвърждават като алтернативно пространство за изкуство и култура. Това е резултат не само от тяхното местоположение на улицата и редовна дейност, но също така и на фокусирано проучване и близък диалог с обитателите на квартала за тяхното минало, настояще и бъдеще чрез фестивала „Улица Отец Паисий" (2010-2013). Трите организации са олицетворение на историческия и съвременен аспект на проекта, който се очаква да стимулира отворени дискусии за значението на обществените пространства и тяхната стойност като място за изкуство и култура.

 

Австрийският културен павилион е разширение на предишните дейности за активиране на публичното пространство на улицата и го утвърждава като място за култура и изкуство. Улица „Отец Паисий" е част от ГПК-Историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив". Тази част от улицата попада в система от улични ансамбли по ул. "Княз Александър І" и ул."Отец Паисий" и е в непосредствена близост до античния форумен комплекс. Сградите в тази част на улицата са жилищно-търговски със статут на единични архитектурно-строителни паметници от ансамблово значение. В тази си част „Отец Паисий" е пешеходна зона и достъпът на автомобили, освен на тези със специално предназначение, е забранен.

 

 

КОНЦЕПЦИЯ

 

Focus Direct Urbanism е интердисциплинарен проект за обмен между български и австрийски визуални и приложни художници, кинорежисьори, архитекти, урбанисти и музиканти. Български участници представят работата си във FLUC във Виена, докато австрийските художници имат възможност да направят същото в пространство в Пловдив, разработено специално за проекта.

 

Австрийски културен павилион представлява временна мултифункционална сцена, съвместен проект на фондация „Отворени изкуства" и FLUC (Vienna) - независимо арт пространство с иновативен подход към оживяването на градското пространство. Павилионът се използва за изложби, концерти, пърформанси, партита, прожекции, четения, дискусии и други събития. Програмата включва български и австрийски артисти. Проектът е подкрепен от Австрийско посолство - София и BKI, Австрия.

 

 

ПАВИЛИОНЪТ

 

Проектът за Австрийския културен павилион е изпълнен в начало на есента на 2016 година. Проектант е на Ателие DUO (арх. Красимир Тодоров и арх. Пламена Андонова), а конструкциите са на инж. Костадин Палазов. Карго контейнер (1219х244х289см) е трансформиран в многофункционална инсталация, която да бъде изложбена площ, място за музикални и сценични изпълнения, презентации и дебати, и сам по себе си да бъде изкуство.

 

Контейнерът е мобилен и компактен. Редуцира се до дължина 480 см, за да е лесен за преместване и модифициране. Поставен е върху нивелиращи се стъпки. При събития и в зависимост от нуждите на самата арт инсталация могат да се отварят двете къси страни на павилиона, както и едната надлъжна. Павилионът може да се премества и завърта.

 

През времето, когато е на улицата и не се употребява (извън събития и изложби), павилионът е затворен и отразява с огледалната си повърхност заобикалящата го среда, като по този начин е в постоянен „диалог" с нея. Огледалната ламарина повтаря всички детайли и елементи по четирите страни и тавана на контейнера.

 

 

Стените на контейнера са изолирани от вътрешната страна с 50 мм каменна вата. С метална конструкция от вътрешната страна всички повърхности: под, стени и таван, са облицовани с хидрофобен шперплат с покритие от импрегнирана с фенолна смола хартия. Релефната повърхност на този шперплат увеличава сцеплението с предметите върху него. Използвани са различни дебелини, за да се намали допълнителното утежняване на контейнера.

 

Контейнерът е електрифициран и обурудван с техника, така че да изпълнява ролята си на малка сцена за различни културни събития. Две подови кутии, вградени в пода, с по 4 контакта, улесняват различните дейности и събития в арт павилиона.

 

По вътрешния периметър на контейнера е монтирана релса, която дава възможност за инсталация на различни материали във връзка с временни инсталации и пърформанси. Осветлението е решено с релса, монтирана в облицовката на тавана. Осем насочващи се прожектора с LED лампи обслужват различните функции.

 

Извън сезона на културните събития (октомври-април) контейнерът е на склад в закрито пространство, за да се запази от атмосферните влияния.

 

 

Церемонията по награждаването в Седмото издание на Годишните архитектурни награди АРХ ИНОВА 2020 може да видите във филм на обновения сайт на конкурса и на YouTube канала на конкурса. Във видеото ще чуете коментари на победителите, на партньорите на конкурса, както и кратки интервюта с членовете на журито за развитието и проблемите на съвременната българска архитектура.

 

 
още от Новини

още от АРТ