СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Автомобили отчитат дупки по пътя
 Facebook

Автомобили отчитат дупки по пътя07.05.2019 / 10:40 - CityBuild.bg

За тази иновация за умен град разказа Илмаз Какир от Basaksehir Living Lab - добра практика за градски център на знанието.

 

 

В рамките на изложението Smart Cities през април в Интер Експо Център, организирано от Виа Експо, се проведе конференцията Sofia Smart City Marketplace на Клъстер „София - град на знанието". Тя се фокусира върху интелигентните градски технологии и даде възможност за изява на продуктите, технологиите и постиженията на компании, университети и научни институти, които могат да бъдат използвани в процеса на превръщане на София в град на знанието. Акцентите във форума бяха създаване на управленски капацитет и стратегия за развитие, образователни институции и проекти за интелигентен град, научни приложения за столицата и технологични решения.

 

Basaksehir Living Lab е среда, в която всяко развитие в областта на иновациите може да бъде тествано и приложено с реални потребители в реална жизнена среда, която се избира в зависимост от продукта, който се разработва. За 3 години лабораторията развива близо 70 стартъпа, като ги включва в ускорена програма за бърз растеж. Вижте повече в презентацията тук.

 

 

Една от иновациите е ROAN - автомобили с датчици, които отчитат неравности и дупки по пътя, за да предават информация до общината за належащи ремонти. Ресурсите се използват по-ефективно, намаляват злополуките и жалбите от граждани, данните за състоянието на пътищата се актуализират бързо.

 

 

ROAN е иновация за решаване на проблеми по пътни участъци и намаляване на разходите за поддръжка. Тя не само събира и анализира данни с уникален алгоритъм, разработен от Seyisco, но и предоставя система за управление на задачите за местните власти. Вижте още в презентацията тук.

 

 

 

 

 

Необходимо е да се мисли какво се преподава, за да могат младите хора да се учат да тълкуват и да разбират нещата, каза по време на панела „Знание за интелигентен град" в рамките на конференцията Луис Лапидер, управляващ директор на United Academics-Холандия и член на Борда на мрежата Knowledge 4 Development think-tank в Брюксел. Вижте още в презентацията тук.

 

 

Идеите са хубаво нещо, но реализацията е по-важна, каза Масимо Андриоло, представител за Европа на Global Innovation Management Institute в Бостън и директор на IXL Centre - стратегическа консултантска фирма, която ускорява развитието на около 800 предприятия. Те са гръбнакът на икономиката за умни градове, като 60% от тях са приложили идеите си. Вижте повече в презентацията тук.

 

 

Компетенциите по иновационен мениджмънт са стъпка към интелигентното градско обновяване. Необходими са успешни smart city мениджъри, за да управляват умните градове, каза Милена Колева - водещ на Академия по иновационен мениджмънт. Вижте повече в презентацията тук.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Страната