СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
БААИК с позиция против уронване имиджа на консултантите в строителството
 Facebook

БААИК с позиция против уронване имиджа на консултантите в строителството19.10.2018 / 14:34 - CityBuild.bg

Становището е изпратено до премиера, министъра на регионалното развитие и ДНСК.

 

 

ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ НА УС НА БААИК

относно уронване имиджа на консултантската професия в строителството

 

Уважаеми дами и господа,

 

Заявяваме нашето категорично несъгласие със зачестилите напоследък обществени нападки срещу фирмите от строителния бранш, в частност - срещу фирмите за строителен надзор.

 

Не приемаме и последвалите реакции и действия на държавните и общински органи, които за нас са прибързани.

 

Обвиненията срещу консултантските фирми за неефективен надзор върху „некачествено" изпълнение, прераснаха в злостни атаки, които имаха за цел да уронят авторитета и да обезсмислят функциите на строителния надзор в България.

 

Не приемаме да се правят прибързани заключения на база няколко частни случая, огласени в медийното пространство, включително и с международен отзвук, и да се дискредитира професионализма на всички фирми в България чрез вменяване на недоказана вина на един или друг участник в строителството.

 

БААИК отдавна полага усилия за нормативно уреждане на тази специфична дейност, функционираща единствено в отрасъл „Строителство", до този момент без точен регламент, без възможности браншовата организация да оказва влияние на фирмите, както и да следи за спазване на етични правила и норми.

 

Надзорът, съгласно законодателството в България, е непрекъснат в целия процес на строителството от страна на общинските и държавните контролни органи. Така че, ако се говори в публичното пространство за завършени и приети от държавата строежи, редът за доказване на вина след финализиране на строителството е единствено и само по съдебен път. Процесът е дълъг и е съпроводен от редица технически експертизи, проверки и анализи на различни компетентни органи. Чак тогава може и е редно да се определи конкретния виновник: дали проблемът е в некачествения проект, изпълнение, надзор или има и други причини.

 

Категорично заявяваме несъгласието си и с прибързаните административни санкции, наложени на фирми, доказали във времето своя опит и професионализъм! И всичко това - като следствие, за жалост, от т.нар. „журналистически" разследвания.

 

БААИК застава зад всички онези фирми, които съвестно и професионално изпълняват своите задължения и не можем да останем безучастни за прибързани и недоказани обвинения срещу тях.

 

По никакъв начин не желаем да подценяваме и омаловажаваме, а особено да критикуваме действията на компетентните органи, а само апелираме за достойно и справедливо отношение към нашата професия. 

 

Управителен съвет на БААИК

 

 
още от Новини

още от Страната