СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Бактерия като архитектурно предизвикателство
 Facebook

Бактерия като архитектурно предизвикателство24.06.2020 / 12:40 - CityBuild.bg

Проектът на Джумхур Гьокчепънар е вдъхновен от бактерията "слайм молд" и приложението й в градското планиране и строителство на сгради.

 

На 12 юни в рамките на програмата „Мултикултурният град 2020" в Арт галерия "Кръг" в Кърджали беше представен проектът на Джумхур Гьокчепънар. В момента той е магистър в Университета в Портсмут, а вече е носител на награди за архитектура и участник с проекта си в биеналето в Буенос Айрес (2019). Засега е и първият българин, чието участие във Венецианското биенале е сигурно. 

 

Джумхур Гьокчепънар (четвърти отляво надясно)

 

Джумхур Гьокчепънар е роден през 1992 г. в Истанбул, но е отраснал в Кърджали. Син е на Берна Садулова и Мехмед Гьокчепънар, които през 1989 г. се изселват в Турция, а през 1994 г. се връщат отново в родния Кърджали. Джумхур учи в СУ „Отец Паисий" до 2006 г., през 2011 г. завършва ГПЧЕ „Христо Ботев". От 2007 г. е член на лабораторията за изкуства на Арт движение „Кръг" и през 2007 г. и 2008 г. участва в общи изложби в Арт галерията. През 2011 г. вече е студент по архитектура в Американския университет в Кипър, Кирения, а от следващата 2012г. продължава образованието си в университета в Портсмут в Англия. През 2015 г. в общината в Портсмут участва с макет на сграда в студентска изложба.

 

През 2017 г. Джумхур започва магистратура по архитектура в Портсмут при световно известния професор, архитект с международно признание и куратор на италианския павилион на Венецианското бианале Алесандро Мелис. Докато подготвя първата част на магистратурата си за градско планиране, Джумхур попада на документален филм за бактерията „слайм молд". Това е жив организъм, много издръжлив при промените в климата както в природна среда, така и в градски условия. Впечатлен от устойчивостта й, той си „поръчва" бактерията по интернет и започва да я храни с овес, да се грижи за нея и да я размножава. В основата на цялата му магистърска работа стои изследването на модела на био-устойчивост на бактерията и как градското планиране и модерните микро- и макро- архитектурни решения в съвременния град могат да имитират този модел. 

 

 

Проектът на Джумхур Гьокчепънар с бактерията го поставя редом с големите имена на изследователи в сферата на „органичните модели" в градското планиране и така той получава покани за участие в биеналетата в Аржентина, Пиза и Венеция. В Маями през януари той участва в изложба със своя модел за устойчивост и приспособимост на модерните микро- и макро- архитектурни решения в съвременния град, които могат да имитират био-модела на бактериите и вирусите.

 

 

В биеналето по архитектура миналата година в Буенос Айрес Джумхур е част от екипа на Ерик Голдембър и Александро Мелис с инсталацията „Борболета", автори на която са Джумхур, Ерик Голденбър и Франческо Липъри, италиански архитект от Сицилия. Това е звукова инсталация, която се състои от 4 интегрирани единици, представящи основните съставки на бъдеща устойчива екосистема като част от развитието на съвременния град и начините, по които градоустройствените решения са в състояние да се приспособят към климатичните промени. „Към справедлив, здрав и адаптивен град" е най-кратката формулировка на целта на инсталацията.

 

 

Целият екип е поканен да участва и на ЕКСПО Дубай 2020, който също се отлага за следващата 2021 г. поради COVID 19.

 

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Любопитно