СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Балансът природа-човек (къщи от слама, глина и дърво)
 Facebook

Балансът природа-човек (къщи от слама, глина и дърво)07.03.2019 / 13:37 - CityBuild.bg

Това беше акцентът в презентацията на арх. Ива Делова по време на конференцията „Съвременни архитектурни практики в България“.

 

Вчера членове на Камарата на архитектите в България представиха своята работа на конференция „Съвременни архитектурни практики в България" в рамките на съпътстващите събития на АРХИТЕКТУРНО-СТРОИТЕЛНАТА СЕДМИЦА.

 

Архитектурата за мен е много повече от строителство на сгради. Тя е опит да създадем бъдеще - една по-добра реалност от тази, в която сме сега. Общуването, взаимодействието, доверието и пътят, който извървяваме с хората, за които проектираме, са неща, които ме зареждат и мотивират. Специализирала съм в областта на естествените строителни материали, здравословна среда, Building biology, VastuShastra архитектура", казва арх. Делова.

 

 

Арх. Ива Делова е част от екипа на HOMENEST - иновативно архитектурно студио, което работи в областта на устойчивото строителство и здравословната среда. То се фокусира в проектирането на сгради, изпълнени с естествени материали (слама, глина, дърво), с висока енергийна ефективност и нисък въглероден отпечатък. Студиото следва концепцията за здравословни и "дишащи" сгради, като прилага принципите на Building Biology. Работи в партньорство със строителна бригада „Барбали" при реализацията на къщи, АСЕМ - Асоциация за Строителство с Естествени Материали, и Sefaira Concept - софтуер за биоклиматичен анализ, който радикално подобрява начина на проектиране на "зелени" сгради.

 

 

„Хоумнест" развива в проектите си няколко вида съвременни техники за строителство с естествени материали. Едни от тях са панелите от пресована ръжена слама - екологично чисти, като се използва минимално количество дървен материал. През последните седем години панелите постоянно се усъвършенстват и изпитват в суровия климат на Литва. Продуктите са с изключително положително въздействие върху околната среда и изискват много малко първична енергия за производството им. Спестява се изключително много енергия за отопление и охлаждане на сградите благодарение на изключителната изолация по време на целия жизнен цикъл.

 

 

Друга използвана система са панелите от тръстика и дървесна вата. Те представляват дървена носеща конструкция - тръстиков панел  +  дървесна изолация (възможно е и с каменна вата) + тръстиков панел, измазани от двете страни с глинени мазилки. Общата дебелина на панела и стената е 26 см. Постига се по-бързо и лесно строителство със сертифицирани естествени материали с доказани технически показатели.

 

 

„Хоумнест" използва и панели от ръжена слама или тръстика от Украйна - предварително подготвени модули (дървени рамки и пресована ръжена слама или тръстика) с дебелина 40 см, които се измазват с глинени мазилки от двете страни (дъсчена обшивка или друго). Произвеждат се с различни размери, по поръчка и спрямо проекта. Предимствата на панелите от слама, сравнени със сламените бали, са тяхната висока плътност, което гарантира качествата на стената. Строителството е лесно и бързо, но работата на терен трябва да е прецизна, защото технологията е важна. Панелите играят роля и на носеща конструкция.

 

 

Друга използвана система е дървена конструкция и сламени бали. Това е носеща дървена конструкция от греди и колони, проектирана така, че да се изпълни с пълнеж от сламени бали, които имат ограждаща и изолационна функция. Балите се измазват от двете страни (вън и вътре) с глинено-варови мазилки. Поради високите си изолационни качества и евтиния материал (сламени бали - коефициент на топлопроводимост = 0,05 W/mK), интересът към този вид строителство последните години силно нараства. Наред с това има много специфики, които трябва да се съблюдават и често усложняват строителния процес и гарантирания резултат накрая. Подходящата плътност на балите е от решаващо значение, както и влажността. Проектът също трябва да е съобразен със спецификите на техниката. 

 

 

Арх. Ива Делова разказа за техниката на изграждане на модулна система от пресовани панели и каза, че цената на една такава сграда е на нивото на конвенционална, но по-екологична. Най-скъпи са други елементи като фундаментите например.

 

Снимки: "Хоумнест"

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната