СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Балкански Инженерен Форум събра специалисти от региона
 Facebook

Балкански Инженерен Форум събра специалисти от региона25.05.2018 / 11:47 - citybuild.bg

Събитието се проведе на 21 май  под патронажа на Министъра за Българското Председателство на Съвета на ЕС за 2018 г.

 

 

Регионалното сътрудничество за устойчива и консолидирана eвропейска перспектива на инженерните организации от Западните Балкани бяха във фокуса на специалистите.

Събитието се проведе в рамките на честване на:  "2018 - Година на строителните инженери", а негови домакини бяха Eвропейският Съвет на Строителните Инженери (European Council of Civil Engineers - ECCE) и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

 

„Започвайки подготовката на Балканския Инженерен Форум преди два месеца, написах в интернет "Балкански форум", за да проверя дали има подобно събитие, и попаднах на страницата на КАБ София, където беше представена дипломната работа на един кандидат-архитект Павел Цочев.

И реших, че вместо да кажа няколко стандартни фрази, по-добре е да ви представя един студенски проект, да видим как млади хора виждат историята и как искат да живеят в бъдеще." С тези думи, инж. Димитър Начев, Вицепрезидент на ЕССЕ, България, откри форума.

 

 

„Неслучайно, при представяне на нашите гости, маркирахме събитията, които са се случили между нас, в един продължителен период от 15 години. Вие видяхте, колко много сме общували, колко полезни неща сме свършили за инженерната колегия и камарите.", допълни инж. Начев и обясни приоритетните задачи към днешна дата - полагане на общи усилия за повишаване на конкурентноспособността на инженерите и строителните фирми в новата усложнена глобална обстановка, очаквана държавна политика по въпроса,  мобилност на инженерните услуги и всички проблеми произтичащи от това.

 

 

 

„Регионалното сътрудничество е единственият път към просперитета за всички на Балканите. Задължително е то да се обвърже с изграждането на транспортните комуникационни връзки между нашите страни, интегрирани в една добре развита инфраструктура." , каза инж. Валентин Йовев, зам.-мин. на МРРБ.

 

„Страната ни е фокусирала усилията си в областта на пътната инфраструктура към реализацията на своя територия на участъци от няколко големи трансгранични проекта като европейските коридори номер 4, 8 и 10. Осъществяването им ще бъде и най-сигурната инвестиция в бъдещето и стабилността на Балканите"

 

Целта ни е да превърнем региона в привлекателно място за живеене и икономическа дейност, а това изисква от нас да сме градивни, амбициозни и обединени", допълни Йовев.

 

По думите му, само съвместната работа по споделените приоритети е гаранция, че девизът на Българското председателство "Съединението прави силата" ще се претвори в реалност и добрите идеи за Балканите ще станат факт. Важна ролята в този процес имат строителните инженери, защото е доказано, че там, където се гради, има мир и просперитет - а именно това искаме всички ние тук.

 

Строителните инженери са хора, които знаят как да си поставят високи цели и да изпълняват успешно проекти. Именно затова съм убеден, че днешният Балкански инженерен форум ще даде конкретен принос за задълбочаване на регионалното сътрудничество" , заключи той.

 

 

За мен е удоволствие да присъствам на този висок форум и се радвам,  да предам поздравление от правителството на Република Македония към участниците във форума. Мисля, че регионалното сътрудничество е много важно и значимо за развитието на Балканския регион, защото повечето граждани от тези страни са убедени, че нашето бъдеще е заедно в ЕС, защото Европейският съюз не е напълно завършен без Балканските страни. Ние, като кандидат-членка на ЕС, прилагаме вече 13 години директивите и решенията на ЕС и работим сериозно за това.

 

Трябва да кажа също, че ние като правителство, имаме много добро  сътрудничество с Камарата на оправомощените архитекти и инженери на Македония, особено в областта на регулациите - сега подготвяме нови специални закони за устройствено планиране и стротилство и нови подзаконови документи. Работим в тясно сътрудничество с камарата и по прилагане на директивите за бъдещите регулации.

 

Много се радвам, че нашата камара на оправомощените архитекти и инженери подписа меморандум за сътрудничество преди 4 години, а сега след 4 г. имаме споразумение за сътрудничество между правителствата на Република България и Република Македония и между търговската Камара на Република България и на Република Македония.

 

Ние сме убедени, че трябва да изградим тясно сътрудничество в балканския регион, също и между инженерните организации, защото строителството и инженерната дейност дава важен принос към GDP на всички страни в региона. С тези думи македонският  министър, отговарящ за регулиране и подобряване на инвестиционния климат за местни компании Зоран Сапурич пожела успех на форума.

 

Инж. Арис Хадзидакис, президент на ЕССЕ, Гърция 

Тук съм от името на Европейския съвет на строителните инженери. За мен е чест, да поздравя Балканския инженерен форум и да участвам днес в него. Форумът се провежда в рамките на честване на „2018 - европейска година на строителните инженери". Избрана бе 2018 година, защото тази година ще се чества и 200 години от създаване на организацията  на строителните инженери на Обединеното кралство (ICE), която е първата организация на професионалните строителни инженери.

 

Очевидно е, че сътрудничеството между страните и между инженерните организации е безспорен фактор за успех. Не можем да проектираме и да изграждаме инфраструктурата, ако всички страни не си сътрудничим и нямаме еднаква визия за основните отговорни за комуникацията между нашите страни пътища, летища, пристанища. Ние сме един икономически регион и трябва да действаме като си сътрудничим когато проектираме нашите инфраструктурни обекти.

 

Дипл. инж. Клаус Тюридл, Главен секретар на ECEC 

Радвам се, че съм тук и имам приятната възможност да поздравя Балкански Инженерен Форум. От името на президента на ЕСЕС Ремец и от мое име, пожелавам ползотворна работа в името на просперитета на страните от Балканите. Често ние визираме Брюксел, като legal act, без да отчитаме политическите процеси които се случват там. Факт е, че представителите на Австрия и на България, и на всички останали страни, вдигат ръка, гласувайки в Брюксел за решенията на Европейския парламент. Но ние трябва да сме осведомени за това, което се случва в Европейския парламент и в отделните дирекции на Европейската Комисия и трябва да работим първо за националните интереси и за националната представителност.

 

ЕСЕС работи в Брюксел за общия профисионален интерес и за интересите на инженерите. Чрез нашето представителство ние проследяваме процесите, свързани с нашата профисия, като се информираме и предлагаме обосновани становища които са, както в интерес на професионалната общност, така и в интерес на обществото.

 

Това, което не трябва да забравяме е, че някои от общите цели в ЕС ще са успешни и ще е необходимо да се работи заедно, но трябва да бъдем наясно, че не всичко, което се решава в Брюксел е в наша полза. Предстои ни много работа.

 

 

Снимки: БИФ

 

 

 

 

 
още от Новини

още от Избрано

още от София