СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
В Банята в Банкя започна реставрация, консервация и социализация
 Facebook

В Банята в Банкя започна реставрация, консервация и социализация02.11.2018 / 13:23 - CityBuild.bg

Вчера бе открита строителната площадка на Голямата балнеолечебница.

 

Преди това минаха всички съгласувателни процедури и бе издадено разрешение за строеж. Изпълнител е "Стреза" ЕООД.

 

 

Идейният проект за Банята в Банкя предвижда автентичността на сградата да е максимално съхранена, като се прибавят нови характеристики във връзка с оформянето на СПА комплекс. Проектът на арх. Чавдар Георгиев е базиран и на опита, който делегация от Банкя е почерпила от стопанисването и управлението и на други подобни бани в Будапеща и Мюнхен.

 

Визуализация

 

Според арх. Георгиев най-голямото предизвикателство е било интегрирането на двете крила - мъжко и женско. Ще бъдат запазени двата басейна в автентичния им вид, но ще са тематично различни. Функцията на единия ще бъде осъвременена с хидромасаж. Ще бъдат съхранени царските вани.

 

 

Комплексът ще разполага с парна баня, сауна и солна стая. Новото ще е изграждане на асансьор за достъп до отделните нива. Децата ще могат да се забавляват в детски кът, където с интерактивни способи ще се запознават с историята на Банята и със свойствата на минералната вода. Банята ще бъде и място за социални контакти в сладкарница. Ще има зала, в която ще се организират беседи по здравословен начин на живот и на други теми, полезни за съвременния българин.

 

 

Фоайето ще може да се впише и в културния календар на Банкя с концерти и изложби. То ще бъде и място за официалните ритуали при сключване на граждански бракове. Двата вътрешни двора на сградата ще бъдат покрити с остъклени покриви, за да се изолират от атмосферните влияния и там на шезлонги посетителите ще могат да отдъхват след процедурите в една озеленена обстановка.

 

 

 

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано