СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Банките все още се състезават за ключови инвеститори
 Facebook

Банките все още се състезават за ключови инвеститори17.10.2019 / 16:40 - CityBuild.bg

Конкуренцията сред финансиращите институции е най-сериозна при проекти на инвеститори с опит, както и такива с по-голям дял самоучастие.

 

В контекста на сериозния спад на инвестициите в недвижими имоти, регистриран от началото на годината, банките продължават да са активен участник на пазара на бизнес имоти, посочват от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. "Инвеститорите, които планират изграждането на сгради със смесени функции, като например комплекси с жилища и офиси, са обект на сериозен интерес от страна на банките. Причината се крие в диференцирания риск при такъв тип проекти.", коментира Иво Коларов, мениджър "Дългово и структурирано финансиране" в Cushman & Wakefield Forton. По думите му, поведението на банките е силно повлияно от локацията на обекта, както и от наличието на опит на инвеститора.

 

"Колкото по-малък опит има зад гърба си инвеститорът, толкова по-високи могат да бъдат изискванията на банката при отпускането на кредит. При офис проектите например, те се изразяват в условия за запълняемост на сградата до определен етап на строителството, срочност на договорите с наемателите, както и нива на наемните цени. Нашата задача е чрез преговори с кредитора да постигнем оптималните условия за клиента въз основа на спецификите на неговия проект и по-доброто структуриране на обезпеченията", допълва Иво Коларов.

 

Структурираното финансиране има ключова роля в посредничеството между инвеститорите и банките. Моделът позволява подобряване на ликвидността и постигане на максимална стойност на даден актив или портфейл чрез изготвяне на профил на инвеститора и финансов модел съобразен с целта на транзакцията. С различни симулации и тестове се установява най-добрата структура, която отговаря на изискванията на кредитора и очакванията на инвеститора като доходност.

 

Екипът по Дългово и структурирано финансиране на Cushman & Wakefield Forton работи по осигуряването на проектно финансиране на GORA - жилищен комплекс, който ще се изгради върху площ от 13 000 кв. м, от които 10 000 кв. м ще бъдат озеленени. Той включва четири жилищни сгради, разположени в зелен парк, и самостоятелна офис сграда, която гледа към улицата. Проектът е на обща стойност 30 млн. Евро. Инвеститор е Богомил Николов от БГ РЕИ, който е професионален финансов инвеститор и непрофесионален дъвелъпър.

 

 
още от Новини

още от Страната