СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Банско няма да остане без автогара
 Facebook

Банско няма да остане без автогара05.06.2020 / 16:22 - CityBuild.bg

Кметът договори с новите собственици - хотелски комплекс, тя да продължи да се ползва до изграждане на нова.

 

След като стана известно, че автогарата в Банско е продадена, от общината уточняват, че тя никога не е била собственик на този обект. Според кмета Иван Кадев автогарата като сграда и терен са били собственост на Министерство на транспорта в лицето на бившето държавно предприятие ДАП, а през 90-те години тя става собственост на „Транс Пирин"ООД. Поради невъзможност да стопанисва и поддържа автогарата, в началото на тази година дружеството е продало имота на собствениците на съседния хотел. Според заявеното от новите собственици инвестиционно намерение, там ще бъде изградена спортна инфраструктура и паркинг. В общината вече са внесени необходимите документи за ПУП на територията. 

 

 

Според кмета потребността от автогара в града е въпрос, който не се нуждае от коментари. „Затова проведох среща с новите собственици и договорихме в  следващите 2-3 години автогарата да продължи да се ползва като такава. Междувременно общината ще направи необходимото за изграждане на нова автогара. Продажбата на автогарата едва ли ще се отрази сериозно на посещаемостта на туристи  в гр. Банско. Няма точна статистика какъв е процентът на туристите, ползващи обществен транспорт, за да дойдат тук на екскурзия или почивка. Наблюденията показват, че не е много висок. Автобусният транспорт се ползва предимно от местни жители и сезонно работещите в града, т.е. автогарата  е с обществена значимост за местното население и местния бизнес", уточнява Иван Кадев.

 

Вече се правят проучвания и се подготвят идейни проекти. Вероятно новата автогара ще бъде в същия район, близо до жп гарата.

 

 
още от Новини

още от Страната