СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
"Баумит" награди победителите във „Фасада на годината 2018-2019“
 Facebook

"Баумит" награди победителите във „Фасада на годината 2018-2019“15.11.2019 / 13:44 - CityBuild.bg

Първите шест обекта от всяка категория, достигнали до финала, ще се състезават и в международния конкурс „Life Challenge 66“.

 

Вчера в Националния дворец на културата се състоя официалната церемония по награждаване на победителите в конкурса на Баумит „Фасада на годината 2018-2019". Събитието приветства над 600 гости от сферата на бизнеса, архитектурата и строителство, а професионално жури определи проектите, заели призови места.

 

 

През октомври бяха избрани финалистите в конкурса сред 101 подадени кандидатури на обекти, изпълнени с материали на Баумит. Във всяка категория на „Фасада на годината 2018-2019" експертите определиха първо, второ и трето място от предварително селектираните 6 финалисти, а всеки победител си тръгна с почетна статуетка, грамота и парична награда. Фасадите, класирани на първо място, получиха сумата от 3 000 лв, а второ и трето място - съответно 2 000 лв. и 1 000 лв.   

 

 

Подадените кандидатури в категория „Еднофамилни къщи /ново строителство/" са 14.

 

Победител е фасадата на „Комплекс три еднофамилни къщи в София, ул. „Свети Сава" и ул. „Полк. Антон Кръстев" с проектанти арх. Атанас Панов, арх. Лорита Панова и арх. Катерина Тончева от ЛП АРХ ООД. Инвеститор на проекта е СТП Пропърти енд Асетс Мениджмънт ЕООД, а изпълнител е Елит строителна компания ЕООД. Не за първи път обектите на арх. Лорита Панова са високо оценени от професионално жури. В предходното издание на международния конкурс „Life Challenge 66" за 2018 г., неин проект се класира сред 36-те финалисти в категория „Еднофамилни къщи".

 

 

Второ място спечели обект „Еднофамилна къща в с. Безден, община Костинброд". Проектант, инвеститор и заявител в конкурса е арх. Ивайло Мишев, АТМ ЕООД, а изпълнител е фирма Кари-10 ЕООД.

 

 

Третото място е за „Еднофамилна къща в с. Равно поле, община Елин Пелин". Проектант и заявител в конкурса е арх. Николай Недков, инвеститор е Любомир Тилев, а изпълнител - РС-инженеринг-2000 ООД.

 

 

Финалният брой на кандидатурите в категория „Реновиране на исторически сгради" бе 7.

 

Първото място спечели обектът „Реконструкция, основен ремонт, преустройство и пристрояване на съществуваща сграда на Американски колеж в София, жк Младост 2, алея „Флойд Бляк" с проектант арх. Димчо Тилев, „Тилев архитекти" ООД, който е и заявител в конкурса. Инвеститори на проекта са Фондация „Америка за България" и Американски колеж в София, а изпълнител е Геострой АД.

 

 

Второ място спечели проект „Реставрация, ремонт и саниране на жилищна сграда в София, бул. „Цар Освободител" 25А" с проектант арх. Йорданка Кандулкова от „Архи-реста 05" ЕООД. Инвеститор и заявител в конкурса е Никола Темелков, а изпълнители са Николай Билянски и Пламен Хаджиев.

 

 

Третото място бе отредено за „Орел палас" на бул. „Мария Луиза" 45 в София". Проектанти и заявители в конкурса са арх. Анна Неврокопска, арх. Добрин Цветков и арх. Любомира Момчева от „И Хауз Аркитектс" ЕООД, а изпълнител е „Николай ОМ" ЕООД.

 

 

Кандидатурите в категорията „Нежилищни сгради - ново строителство" бяха 11.

 

Наградата за най-добър проект бе присъдена наХотел „Arte Spa&Park" във Велинград" с проектант арх. Радо Тодоров, „ЕР ТЕ Консулт". Инвеститор, изпълнител и заявител на конкурса е „Стройколукс" ООД.

 

 

Второ място спечели „International school and preschool Saint George в София на бул. „Никола Вапцаров" 47" с проектанти и заявители в конкурса - арх. Калин Диков и арх. Галина Стоянова от „Елит Проджект Груп" ООД. Инвеститор на фасадата бе „ОСК Лозенец" ЕАД, а изпълнител на фасадата е „Елит строителна компания" ЕООД.

 

 

Третата награда отиде при „Хотел Казино и СПА „Гранд Моста" в Свиленград" с проектант арх. Боян Върбанов от „БО-АРХ" ЕООД. Инвеститор и заявител в конкурса е „Глобъл Гейн Груп" ООД, а изпълнител - „ВА и МИ" ООД.

 

 

В категория „Термично саниране" бяха представени 15 обекта.

 

Първо място бе присъдено за „Преустройство, реконструкция и модернизация на работническо общежитие в апартаментен тип в София, ул. „Житница" 21", с проектант арх. Кристина Канинова, „СКИЦА" ЕООД. Инвеститор на проекта е „Актив пропъртис АДСИЦ", а изпълнител и заявител - „Димел" ЕООД.

 

 

Второ място бе връчено на обект „ОУ „Цанко Дюстабанов" в Габрово, ул. „Христо Смирненски" 27", с проектант арх. Александър Генчев, „Сол Ер Интернешънъл" ООД. Инвеститор е Община Габрово, а изпълнител и заявител в конкурса - „Гипсотехника" ООД.

 

 

Трето място заслужи „Многофамилна жилищна сграда в Габрово, ул. „Могильов" 15, 17, 19, 21" с проектант арх. Павлета Василева, „Инфра Билд Проект" ЕООД. Инвеститор отново е Община Габрово, а изпълнител и заявител в конкурса - фирма „Инфра Билд Проект" ЕООД.

 

 

В най-оспорваната категория - „Жилищни сгради - ново строителство", бяха подадени 54 кандидатури.

 

Печелившият обект е Жилищен комплекс от затворен тип „Съни Гардън", гр. София, кв. Драгалевци, ул. „Къпинка" 20" с проектант арх. Димитър Димитров, „Веста Дизайн" ЕООД. Инвеститор, изпълнител и заявител в конкурса е „ЙЕС ИНВЕСТ" ООД.

 

 

Втората награда бе присъдена на „Жилищна сграда „Анима" на ул. Ралевица 79, гр. София". Проектанти и заявители на обекта са арх. Лорита Панова, арх. Атанас Панов, арх. Ивайло Игнатов, арх. Николай Велчев и арх. Катерина Тончева от „ЛП АРХ" ООД. Инвеститор на проекта е „Ралевица" ЕООД, а изпълнител - „Фактор СК" ЕООД.

 

 

Третото място спечели „Многофамилна жилищна сграда, ул. „Ал. Стамболийски" 4, гр. Плевен" с проектант и заявител в конкурса арх. Румен Шекеров, „Шекеров" ЕООД. Инвеститор и изпълнител за обекта е „Четири едно" ООД.

 

 

Първите 6 фасади, достигнали до финалния кръг на всяка категория от „Фасада на годината 2018-2019", ще се състезават и в международния конкурс на Баумит „Life Challenge 66", заедно с фасадите от други 26 държави, на чиято територия Баумит присъства.

 

Финалният вот бе определен от експертно жури в състав: арх. Светослав Станиславов, председател и член на международното жури в международния конкурс на Баумит „Life Challenge"; проф. д-р арх. Асен Писарски, декан на Архитектурния факултет при УАСГ; проф. д-р арх. Тодор Булев, председател на Съюза на архитектите в България; арх. Николай Баровски, изпълняващ длъжността председател на Камарата на архитектите в България; инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България; Николай Бъчваров, управител на "Баумит България" ЕООД.

 

Съгласно условията на конкурса, екипът на „Баумит България" ЕООД реши да присъди и две поощрителни награди от 1 000 лв. за постигнати оригинални структури с дизайнерски мазилки и бои „Баумит".

 

Първата от тях е за Жилищна сграда в София на ул. „Емилиян Станев" 9 и 9А" с проектант арх. Иван Моев, „Топ Арх" ЕООД. Инвеститор, изпълнител и заявител на обекта в конкурса е „Кис Инвест" ООД. Оригиналните структури са постигнати с продукти Баумит КреативТоп, ГранопорТоп, Блясък и Металик.

 

 

Втората поощрителна награда в конкурса получи „Жилищна сграда с магазин и гаражи в София на ул. „Козлодуй" 60" с проектанти арх. Румен Йотов и арх. Орлин Йорданов от „Форма 1" БГ ООД. Инвеститор, изпълнител и заявител на обекта е „Контракт сити" ООД. За постигането на оригинални структури са използвани мазилката Баумит КреативТоп и дизайнерските бои Лазур.

 

 

Конкурсът „Фасада на годината 2018-2019" на "Баумит България" има за цел да отличи професионалното и естетическо изпълнение на сградите в заобикалящата ни среда. Освен това стремежът на екипа на фирмата е да насърчи строителната гилдия да прилага екологосъобразни и енергоефективни практики при проектирането и изпълнението на фасадите. Разнообразието от дизайнерски продукти „Баумит" може да даде поле за артистична изява и на най-взискателните архитекти, изпълнители и инвеститори. Вижте всички участници в конкурса.

 

 

Предстоящото издание на европейската „Фасада на годината" - „Life Challenge 66" за 2020 г., на което ще участват финалистите от България, ще се проведе на 14 май във Валенсия, Испания.

 

 

Баумит интернационал" е създадена през 1988 г. Компанията е водещ производител на топлоизолационни системи в цяла Европа с над 40 млн. м2 на година и на трето място по производство на сухи строителни смеси. Групата присъства и има дъщерни дружества в 26 европейски държави. „Баумит" притежава 40 производствени предприятия за сухи строителни смеси и 11 за пастообразни продукти. Служителите във всички предприятия наброяват 3 325 души.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор