СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
В "Белия квартал" в София вече се строи и четвъртата жилищна сграда
 Facebook

В "Белия квартал" в София вече се строи и четвъртата жилищна сграда01.11.2019 / 09:30 - CityBuild.bg

Предвижда се в зоната в района на кв. "Хладилника" да има велоалеи, детски градини и паркове.

 

Белия квартал" (между бул. "Черни връх", ул. "Сребърна" и бул. "Филип Кутев") се изгражда от няколко инвеститора, като е учредено едноименно сдружение, в което ще членуват не само те, но и всеки от собствениците на отделните обекти. Сдружението е обединено около идеята за "умен" квартал, предлагащ енергийна ефективност, и в който ще се използват не само съвременни строителни материали, но и иновативни вътрешни системи в сградите, разделно събиране и рециклиране на битовите отпадъци и други.  

 

Предвижда се изграждане на пешеходни и велоалеи, свързващи Зоологическата градина с Мол Парадайс и Южен парк. В момента се строят четири жилищни сгради и една административна с офиси и рекреационни дейности - СПА, басейн с олимпийски размери, фитнес и др. Тя е разположена с лице към бул. „Филип Кутев", а жилищните сгради са отдалечени от булеварда във вътрешността на квартала.

 

 

"Това, което се опитваме да направим, е нещо, което досега никой не е успял да направи тук. Според нас повечето от досегашните проекти за умни градове и квартали се натъкват на различни предизвикателства и срещат редица трудности - бюджетни ограничения, участие на твърде много заинтересовани страни и използване на публични ресурси. В нашия случай използваме само частни инвестиции", казват от сдружението, което се е заело с позиционирането на новия жилищен квартал, работейки със Столична община и главния архитект на София.

 

В жилищните сгради в "Белия квартал" ще има рационални планировки без "излишни" квадратни метри, изнасяне на инженерните мрежи извън жилищата, предлагане на общо помещение за детски колички, велосипеди или едрогабаритен инвентар и др. Сградите са шест, осем и девететажни и предлагат апартаменти с 1, 2, 3 спални, мезонети и ателиета с площ от 50 до 250 кв.м, а към партерните етажи са обособени собствени дворни пространства. Жилищата са с високи тавани 2,80-2,90 м. Използват са висококачествени материали, като топло- и хидроизолациите, стъклопакетите и ПВЦ профилите отговарят на най-високите съвременни европейски стандарти. Жилищата ще има и гледки към Витоша и Борисовата градина.

 

В някои от сградите собствениците ще могат да отчитат потреблението на енергия чрез интелектуални телеметрии /дистанционни инкасатори/. Използването на иновативни топломери ще позволява на жителите да намалят разходите си с до 40%. Системата контролира разхода на електроенергия и подовото отопление. Интелектуалните топломери са по-точни от дистанционните, които са разпространени към настоящия момент, и чрез интернет на компютър или смартфон позволяват на жителите в онлайн режим да контролират разхода на ресурсите не само в жилището като цяло, но и в отделните стаи.

 

Датчици ще контролират нивото на влажност и температурата на въздуха в жилището. Домашната метеостанция ще отчита времето навън, за да настрои жилищния микроклимат съгласно променящите се външни условия. В някои от жилищните сгради се изгражда система за отопление с термоакумулатор. Енергията, добивана чрез соларните панели на покривния етаж на сградите, се съхранява до два месеца в специален съд в котелното помещение в сутерена на сградата.

 

Сграда 1

 

 

 

 

 

Сграда 2

 

 

Сграда 3

 

Сграда 4

 

 

 

"Белия квартал" спечели първа награда в категория "Иновации в луксозното строителство" в Годишните награди за луксозно строителство, архитектура и дизайн 2019 г.

 

 
още от Новини

още от София