СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Безредици в Тирана заради събарянето на театъра
 Facebook

Безредици в Тирана заради събарянето на театъра18.05.2020 / 09:00 - CityBuild.bg

Той беше сред 7-те застрашени обекта на културното наследство в Европа за 2020г., а се очаква да бъде заменен с нов по проект на арх. Бярке Ингелс.

 

 

Вчера албанската полиция влезе в сблъсъци с протестиращите, ядосани заради събарянето на Националния театър. Безредиците доведоха до задържането на близо 40 души, като и на други граждани заради забраната на събирания и протести съгласно ограниченията на правителството заради COVID-19.

 

 

Театралният комплекс на главния площад в Тирана е проектиран от архитект Джулио Берте и построен през 1939 г. от италианците по време на окупацията на Албания през Втората световна война. Според властите реставрацията е безполезна, нестабилността на конструкцията застрашава персонала и публиката, структурата съдържа следи от азбест, театърът не е паметник на културата и събарянето не подлежи на договаряне. Правителството начело с Еди Рама, подкрепен от социалистическата партия, се опитва да реши въпроса с театъра, като първоначално местна компания щеше да построи нова сграда в замяна на това да получи парцел наблизо за изграждане на жилищни сгради. От този момент срещу решението се обявиха и протестираха граждани, артисти, архитекти и опозиция, които настояваха за реновация, а не събаряне.

 

 

Любопитно е, че в началото на 1990-те години Еди Рама е професор в Художествената академия на Албания, а през 1995 г. е на докторантура в Париж. Има публикувани две книги, автор е на множество изложби, а главният му принос като кмет на Тирана е за промяната на облика на столицата. Рама се заема с премахването на незаконните постройки, създава специална програма за пребоядисване на фасадите на много от старите сгради в Тирана, налага нов съвременен градоустройствен план на столицата с акцент върху озеленяването и формирането на нова инфраструктура. В резултат от новия план Тирана се сдобива с 97 000 квадратни метра нови паркове и за тези си усилия през 2004 г. Еди Рама е удостоен със световна титла за най-успешен кмет, а през 2005 г. е в списъка на най-успешните градоначалници на списание Time.

 

 

През 2018г. Еди Рама представи проект за нова сграда на театъра на известния датски архитект Бярке Ингелс (BIG) - по информация на местни медии - без конкурс. Bjarke Ingels Group вече е известна в Тирана с това, че печели конкурс през 2011 г. за изграждането на Islamic centre and museum, но проектът е отменен поради политическата ситуация. След това мнозинството в парламента прие специален закон, за да даде земята на частната компания. На това се противопостави президентът, като наложи вето на закона, а след втори успешен вот в парламента отнесе закона в Конституционния съд, откъдето обаче все още чака решение.

 

 

След натиск на Европейската комисия и други международни институции правителството отмени плана си за пряко възлагане на земята на частната компания и вместо това прехвърли собствеността на Община Тирана. В тази връзка на 14 май президентът заведе ново дело пред Конституционния съд. Гласуването на общинският съвет за събарянето на сградата на театъра обаче изпревари решението на съда и разрушаването на историческата сграда започна в 4.30 сутринта в неделния ден. Премиерът Рама заяви, че се води от идеята за прогрес и че протестиращите са същите хора, които се изправят срещу всеки нов проект в Тирана. Протестиращите от своя страна твърдят, че правителството не работи прозрачно, а в интерес на частници, избягва публични търгове и конкурси и не е осигурило надлежно разрешително за събарянето.

 

 

Макар да имаше хипотези, че арх. Ингелс се е отказал от проектирането на сградата, според общината новият театър ще бъде изграден по негов проект с публични пари, но до момента не са отпуснати средства. Новата сграда предлага архитектура с модерен дизайн и създава пространство с всички необходими условия за театрални представления. Обемът във формата на призма е компресиран и повдигнат в центъра, създавайки връзки и площади от двете страни на театъра, както и покрито обществено пространство под сградата.

 

 

 

 

Проектът предвижда основна зала и по-малки, съблекални, репетиционна, стая с музикални инструменти, склад за сценични материали, склад за декор, технически помещения и др., както и амфитеатър на покрива.

 

 

 

 

 

 

 

National Theatre of Albania бе включен в списъка на 7-те най-застрашени паметници в Европа за 2020 г. Той бе определен като „изключителен пример за модерна италианска архитектура от 30-те години на миналия век". Материалите и техниките, прилагани в конструкциите, се считат за иновативни за Италия и извън нея на европейско ниво. През 2018г. Europa Nostra обяви българският паметник Бузлуджа сред 7-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа, като за него все още има шанс.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Избрано