СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Безупречната хигиена започва от… тоалетната
 Facebook

Безупречната хигиена започва от… тоалетната19.05.2020 / 13:17 - CityBuild.bg

Малките детайли, в допълнение към социалната дистанция, могат да ни помогнат да намалим риска от заразяване.

 

 

Разпространението на Covid-19 и множеството неизвестни, свързани с начините на зарязаване и предаване на болестта, постави целия свят пред сериозно изпитание. За месец или два животът в различни държави буквално замря, но тази стагнация не може да продължи дълго и сме свидетели на сериозно либерализиране на мерките, а това предполага отново срещи с много хора. Повечето от нас скоро ще започнат да се връщат към работни си места, или просто ще искат да седнат на по чаша в любимото си заведение и да се порадват на летните вечери.

 

Препоръчват ни да продължим да спазваме социалната дистанция и носенето на маски на закрити места, за да намалим вероятността от заразяване с Covid-19 по въздушно-капков път, но се твърди и че вирусът остава жизнен за дълго време и върху различни повърхности. Продължаваме да не се здрависваме за поздрав, но какво става с онези предмети, които докосват поне по няколко пъти на ден всички служители в офиса на дадена фирма, клиентите на спортния център или персонала и гостите на ресторанта? Да не говорим за общите части в болничните заведения.

 

Такива общи части има в изобилие и в тоалетните помещения на всеки един офис, заведение или друга обществена сграда. И какъв е смисълът да си измием старателно ръцете, ако по време на миенето докосваме вече заразена от предишен ползвател повърхност? Решение има и то е в използването на уреди за безконтактна хигиена в обществените тоалетни.

 

 

 

Безконтактно измиване на ръцете

 

Това е напълно възможно и лесно приложимо, без да е необходим по-голям ремонт на тоалетното помещение. На първо място трябва да изберете подходящ модел електронен смесител. Това са смесителни батерии за измиване на ръцете без контакт, които се задействат посредством сензор/фотоклетка, която отчита присъствие при приближаване на ръцете към батерията. В този случай от чешмата потича вода с предварително зададена температура. Спирането на водата също е просто - в момента, в който се отдръпнете от мивката. През цялото време не е необходимо да докосвате нито за миг батерията.

 

Освен ползите за по-добрата хигиена, този тип електронни смесители ще ви помогнат да реализирате и значителни икономии от сметките за вода и енергия. Първо, няма опасност някой да забрави крана отворен. Второ, този тип смесителни батерии са конструирани за използване в обществени тоалетни с мисъл за намаляване разхода на вода, така че по правило имат вградени редуктори на водния дебит, които позволяват измиване с по-малко количество вода, без това да се отрази на усещането за комфорт на ползвателя.

 

 

Практични съвети, когато избирате електронен смесител:

 

Доверете се на утвърдени марки и производители, които ще ви предложат продукт с всички необходими сертификати за качество, гарантиращи дълга и безпроблемна употреба. Обърнете внимание на предлаганата гаранционна и извънгаранционна поддръжка, както и на възможността за безплатна техническа консултация преди и по време на монтажа.

 

Искайте информация от какъв материал са изработени смесителите. Логично е масивна батерия от месинг да има много по-дълъг живот, отколкото смесител, изработен от „пластмаса" (колкото и странно да звучи, на пазара се появиха редица полимери, имитиращи на вид метал, но далеч не с неговата здравина).

 

Проучете какво е покритието на смесителите, с каква дебелина. Качественото покритие от никел-хром ще ви осигури дълготрайна експлоатация и лесно почистване на батериите. Някои световни производители, като Roca например, предлагат специална патентована формула Evershine® за това покритие, което осигурява дълготраен блясък и ги защитава от корозия с течение на времето.

 

Всеки електронен смесител има нужда от електрическо захранване, като то може да стане по 2 начина: чрез включване в електрическата мрежа 220V или чрез батерия. Моделите, захранвани с батерии, обикновено са по-практични. Смесителите L20-E на Roca например могат да функционират безпроблемно около година с една смяна на батерията.

 

 

Проверете какъв е сертифицираният разход на вода за конкретния модел смесител, който ще ви помогне да намалите значително месечните си фактури. Дебит от 5 l/минута е напълно достатъчен за комфортно измиване на ръцете. Съществува обща европейска система за сертифициране разхода на вода на продуктите, наречена European Water Label. Може да видите характеристиките на различните сертифицирани продукти ТУК.

 

Освен електронните смесителни батерии, за да осигурите максимална степен на хигиена и едно наистина безконтактно миене на ръцете, не забравяйте също диспенсерите за течен сапун, по възможност също със сензор, както и еднократните хартиени кърпи за избърсване на ръцете или сешоари, също задействани чрез електронен сензор.

 

 

Безконтактно пускане на водата след използване на тоалетната или писоара

 

Замисляли ли сте се, че един от най-мръсните предмети, докосвани ежедневно от десетки хора в офиса или друго обществено място, е именно бутонът на тоалетното казанче? В съвременния свят има решение и на този проблем - електронните бутони или флуксори, които чрез сензор задействат водата за измиване на тоалетната или писоара след използването му. Специално за обществените места производителите са проектирали т.нар. „антивандални" бутони, които предоставят допълнителна защита срещу недобросъвестна употреба и по-дълъг срок на експлоатация.

 

Разбира се, изключително важни за хигиената в обществените тоалетни помещения са видът и начина на използване на дезинфекциозните материали, но тази тема оставяме на специализираните фирми за почистване и дезинфекция.

 

 

Ако желаете да получите професионална безплатна консултация с какви смесителни батерии и други уреди бихте могли да оборудвате тоалетните помещения във вашия офис, ресторант или спортен център, не се колебайте да се свържете с „Рока България" на имейл expo.bath@bg.roca.net и на телефон 088 550 0486.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор