СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
В бюджета на СО за 2019г. 51,3 млн. лв. са предвидени за улици и булеварди
 Facebook

В бюджета на СО за 2019г. 51,3 млн. лв. са предвидени за улици и булеварди07.12.2018 / 16:27 - CityBuild.bg

Почти 18 млн. лв. ще се инвестират във възстановяване на паркове.

 

"Стартират процедурите по обсъждане на Бюджет '2019 на Столична община. Проектът е в размер 1,587 млрд. лв." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова заедно със заместник-кмета на Столична община Дончо Барбалов пред медии.

 

За тази година не се залага увеличение на данъците извън променените от Народното събрание, като ще бъде предложено на общинския съвет да приеме минималните прагове и за автомобилите, и за имоти в курортни селища, които не са основно жилище. Капиталовата програма е 1/3 от бюджета - над 551 млн. лв. От тях 58% са средства от европейските програми (324 млн. лв.).

 

Приоритет на първо място е екологията - подобряване на качеството на въздуха и чистота в града. Догодина ще е готов първият участък от третата линия на метрото, което е най-големият транспортен и екологичен проект. До края на 2019 г. метрото ще се движи от бул. „Вл. Вазов" през "Орлов мост", центъра до „Красно село". Осигурените средства за метрото са 306 млн. лв.

 

Почти 133 млн. лв. са инвестициите в 172 нови автобуса и 13 нови трамвая, които ще бъдат пускати до края на тази и през следващата година.

 

51,3 млн. лв. са за изграждане и ремонт на основни улици и булеварди, а 38 млн. лв. са осигурени за ремонт и поддръжка на улици на територията на цялата община.

 

Осигурени са 17,6 млн. лв. за основния ремонт на трамвайните трасета по ул. „Каменоделска" и бул. „Цар Борис III", а 206 млн. лв. е бюджетът за чистота, като в него са заложени средства за увеличаване на миенето и машинното метене на улици, както и по-честото събиране на едрогабаритни отпадъци.

 

Почти 18 млн. лв. ще бъдат инвестирани във възстановяване на паркове - продължава ремонтът на Западен парк, както и нови алеи и облагородяване на Южен парк, Северен парк, "Борисова градина" и парк „Дружба". От тях 4,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани във възстановяване на детски площадки. Отделно 10 млн. лв. ще инвестира общинското дружество „Софийски имоти" в разширението на парк „Възраждане" и изграждане на първия аквапарк.

 

С 693 хил. лв. ще продължи реконструкцията на Зоологическата градина.

 

17,7 млн. лв. се отделят за рекултивиране на старите сметища в кв. „Суходол", в с. Долни Богров и за депо „Садината".

 

Предвидени са 400 хил. лв. за закупуване на мобилна автоматична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух.

 

Постоянен приоритет в последните години е образованието с изграждане и модернизация на детски градини и училища, казват от общината. Общо предвидените средства за инвестиции са 67,7 млн. лв. 18,7 млн. лв. са отделени за изграждане на 15 нови детски градини и цялостни реконструкции с разширения на стари. 9,3 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждане на нови пристройки и физкултурни салони на 12 училища. 39,7 млн. лв. ще бъде инвестицията в основен ремонт и енергийна ефективност на 26 училища и детски градини в районите „Красна поляна", „Надежда", „Връбница", „Илинден" и Френската гимназия.

 

5,6 млн. лв. са за консервация и реставрация на Централната минерална баня в Банкя и банята в „Овча купел".

 

550 хил. лв. са за основен ремонт на Столичния куклен театър.

 

Одобрени са и средствата, за да стартира изграждането на Център за съвременно изкуство „Топлоцентралата".

 

Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов посочи: „Трябва да отбележим, че предвиденото увеличение на приходите от данък МПС в бюджета за 2019 г. не е в резултат от промените в Закона за местните данъци и такси, с които се въвежда нова формула за изчисление на данъците за автомобилите, а вследствие на регистрацията на нови коли в София, каквато е тенденцията през последните години. С новия начин на изчисление на една трета от колите в София - тези с Евро 5 и Евро 6, ще им бъде намален данъкът, а на по-старите МПС ще им бъде увеличен. Като суми тези стойности са почти еднакви, така че разлика в приходите в бюджета от промените в закона за Столична община няма да има."

 

 
още от Новини

още от София