СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Бизнес центърът Urbo - авангарден, функционален и адаптивен
 Facebook

Бизнес центърът Urbo - авангарден, функционален и адаптивен07.01.2021 / 12:28 - CityBuild.bg

Архитект, производител на стомана и изпълнител работиха в сътрудничество по фасадата, за да създадат устойчиви и естетични решения.

 

Бизнес центърът Urbo в Порто, Португалия, е проектиран от архитект Нуно Капа с акцент върху създаването на визуален поток през обекта и оптимизиране на естествената светлина на всички етажи. Сградата заема ъглов парцел от 6 000 м2 и се състои от осем етажа - шест офис етажа и два сутеренни за паркинг и доставчици на услуги, с обща площ от 25 600м2. Архитектурата е смела и авангардна, като същевременно е функционална, ефективна и адаптивна.

 

 

Ключов принцип в създаването на обекта е пространствената ефективност, тъй като сградата е трябвало да позволи гъвкаво разпределение, трансформиране и адаптиране на пространството. В основата на това е естеството на строителния дизайн и материалите, които е трябвало да се използват, тъй като екипът е искал да избегне усложнението при проектирането и изграждането на специални или персонализирани елементи, като същевременно постигне архитектура с уникален визуален ефект. За целта е трябвало да се вземат предвид както конструктивните, така и облицовъчните елементи, като арх. Нуно Капа, производителят на стомана Bysteel FS и изпълнителят работят в тясно сътрудничество, за да създадат решения, използвайки най-новите насоки и практики за устойчивост. Екипните решения, вариращи от дизайна на металната надстройка на сградата до нейната сглобяема стъклена фасадна система, водят до сертифициране BREEAM GOOD.

 

 

Външната обвивка на сградата е окачена фасада, интегрирана с мрежа от вертикални и хоризонтални елементи от композитна стомана, която служи за скриване на вътрешната стоманена конструкция и на интегрираната система за събиране на дъждовна вода, но и за осигуряване на елегантна визия на сградата. Говорейки за процеса на създаване на фасадата, арх. Нуно Капа казва: „Важно за нас беше да гарантираме, че връзката между двата елемента на фасадата е ефективна по отношение на изолацията. В непрекъснато сътрудничество и координация на работата беше възможно да се отстранят недостатъците и да се определи в подробности предложената система, изпълнявайки предвиденото архитектурно решение".  Крайният ефект е поразително ритмично подреждане на елементи.

 

 

Двата входа на сградата се срещат във фоайе с ширина 24 метра, което създава визуални взаимоотношения между различните етажи и работни пространства, засилвайки концепцията за близост и сътрудничество между потребителите и обитателите. Последният етаж съдържа по-малка площ, прикриваща отоплителното, охлаждащото и вентилационното оборудване. Интегрираните системи за управление също са включени в дизайна за оптимизиране и намаляване на потреблението. LED осветителна система е инсталирана заедно със системи за вентилация, за да се увеличи максимално оперативната ефективност през целия живот на сградата, без да се губи фокусът върху комфорта.

 

 

Композицията на нощното осветление допълнително подсилва ефекта от фасадата, а подредбата на ритмичните елементи разкрива мелодични интерпретации.

 

 

 
още от Новини

още от EuroBuild