СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
КРИБ благодари за поетите от държавата осигуровки
 Facebook

КРИБ благодари за поетите от държавата осигуровки06.04.2020 / 12:59 - CityBuild.bg

Мярката за отпушването на сектор „строителство“ също беше приета, каза директорът Евгений Иванов.

 

„Благодарни сме, че парламентарните комисии прецизираха мярката 60/40. Виждаме какво се случваше пред бюрата по труда. Ежедневно там се записваха около 4 000 души. Преди 2 дни даже се бяха записали 6 000. Всъщност това беше едно от предложениеята, които направихме по отношение на мярката. Сигурни сме, че тя ще заработи. Очакваме и малките предприятия да могат да се възползват". Това заяви за Нова телевизия изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

 

„Важно е да отбележим, че мярката 60/40 е само едно от предложенията, които бяха приети. Имаме и други, които са не по-малко важни. Това е премахването на „рая на длъжника“. Тоест, частноправните субекти да не плащат един на друг, което означава „домино“ - рязко нарастване на междуфирмената задлъжнялост и оттам - масови фалити. Това беше огромна заплаха за икономиката. Да се върнем в годините, когато междуфирмената задлъжнялост беше няколко пъти по-голяма, отколкото БВП, означава криза.

 

Третото предложение беше свързано с отпушването на сектор „строителство“. До момента оборотът беше спрян, което означава, че строителите не могат да работят. Тази мярка също беше приета“, обясни директорът на КРИБ. Той каза, че четвъртото им предложение не е прието към днешна дата. „Става дума за 45-те милиона, които „Газпром“ връща на „Булгаргаз“. Те трябва да бъдат върнати на бизнеса. Свидетели сме на уклончиво поведение, което ни накара да поискаме оставката на министъра на енергетиката", каза Евгений Иванов.

 

На въпрос има ли какво още да се прави по отношение на спасяването на бизнеса, той заяви, че Антикризисният икономически съвет съществува като орган, но трябва да бъде „облечен“ със съответните пълномощия и да започне да работи.

 

 
още от Новини

още от Страната