СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Близо 13 километра улици и пътища във Велико Търново ще бъдат ремонтирани
 Facebook

Близо 13 километра улици и пътища във Велико Търново ще бъдат ремонтирани09.12.2019 / 18:00 - CityBuild.bg

Днес бе подписан договорът за финансиране на проекта.

 

Около 13 километра улици и пътища във Велико Търново ще бъдат основно ремонтирани през следващите три години. Днес между общините Велико Търново, Калафат и Управляващия орган на Програма за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния – България“ 2014-2020 бе подписан договорът за финансиране на големия проект „По-добре свързани вторични и третични възли на трансевропейската транспортна мрежа /TEN-T/ чрез общи мерки в трансграничния регион”.

 

 

3,9 милиона евро е размерът на финансовата подкрепа за Община Велико Търново. Инвестицията предвижда реконструкция на следните инфраструктурни обекти:

 

Улица „Опълченска“ и продължаващия след нея път III-514, включително до връзката с главен път I-5 (Е85) Велико Търново – Русе;

 

Основни улици в кв. „Света гора“ – „Димитър Найденов“, „Теодосий Търновски“, „Сливница“, „Григорий Цамблак“, както и участъка от обръщалото под студентските общежития до връзката с главен път I-4 (Е772) Велико Търново - Търговище;

 

Обиколния на крепостта Царевец път и улица „Ксилифорска“ в квартал „Асенов“.

 

 

Освен цялостно преасфалтиране, дейностите включват изграждане на тротоари, оформяне на джобове за съдовете смет, монтиране на улично осветление. Една от най-важните мерки по проекта е изграждането на два нови моста – в кв. „Света гора“ и в кв. „Асенов“. Първото ново съоръжение ще бъде успоредно на стария Бейски мост, чийто основен ремонт не е целесъобразен от финансова гледна точка. Второто съоръжение ще е до въжения пешеходен мост срещу бившата фабрика „Васил Мавриков“.

 

Инвестицията в улиците и пътищата в североизточната част на Велико Търново ще е първата по рода си в посочените квартали от десетилетия насам. Реализацията на проекта ще подобри значително свързаността и проводимостта в пресечните точки на Паневропейски коридор №9. Инвестиционното намерение предвижда разработване на три съвместни механизма за постигане на тази цел – мерки за безопасност на движението, насочване по маршрута и кампания за повишаване на осведомеността относно сигурността на пътя.

 

 
още от Новини

още от Страната