СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Близо половината от бюджетните средства в сектор "строителство" са били за Северна България
 Facebook

Близо половината от бюджетните средства в сектор "строителство" са били за Северна България25.05.2018 / 14:20 - citybuild.bg

Такава равносметка направи Малина Крумова, зам.-министър на МРРБ.

 

Важно е да съобразяваме инвестициите със спецификите на регионите и да създаваме механизми за привличане на частен капитал, когато разполагаме с малки публични средства. Целенасочената политика за развитие на регионите изисква насърчаването на устойчиви публично-частни партньорства и формирането на фондове, които да привличат допълнителни финансови средства.

 

Това каза  заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова на дискусионен форум „Инвестиции и инфраструктура в Северна България", организиран от Камарата на строителите в България и председателя на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова.

 

 

По време на събитието бяха обсъдени актуални въпроси относно настоящи и бъдещи инвестиции в инфраструктурата на Северна България, трансграничното сътрудничество, строителни и ремонтни дейности, публично-частни партньорства, потенциалът и перспективите за строителния бранш, както и регионалната политика на Европейския съюз.

 

Близо 1,6 млрд. лв. са предвидените средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.", които ще бъдат вложени в развитието на ВиК отрасъла в цялата страна. Тези инвестиции ще бъдат разпределени според нуждите на всеки регион, като средствата за намиращите се в Северна България обособени територии на Видин, Враца, Русе, Добрич, Силистра, Варна и Шумен ще бъдат общо 664 123 895 лв.

 

„Близо половината от инвестираните от държавния бюджет средства в отрасъла през 2017 г. са били в Северна България. За 2018-та година ще бъдат повече от половината", отбеляза регионалният заместник-министър.

 

Тя информира, че в подготвяния от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Закон за ВиК ще бъде предвидено създаването на фонд, който ще привлича допълнителни средства за отрасъла и ще работи на регионален принцип. ВиК инфраструктурата изисква дългосрочна и интегрирана визия за управление с хоризонт 40-50 години, която да отчита демографските тенденции, икономическото състояние, опазването на биологичното разнообразие, природата, както и климатичните изменения, коментира регионалният заместник-министър.

 

Същият подход възприехме и при разработването на Националната жилищна стратегия, която да създаде устойчив и дългосрочен модел за обновяване на жилищните сгради в България. Важно е да се намери подход, по който сградите да капитализират ефектите, за да се ползваме повече от икономическите резултати, допълни още Крумова.

 

Снимка: МРРБ

 

 
още от Новини

още от Страната