СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Борова гора в планински ресторант
 Facebook

Борова гора в планински ресторант



28.01.2021 / 17:39 - CityBuild.bg

Студио SOVA обединява с визуална идентичност и контекстуална обвързаност широките пространства, изпълнени с естествена светлина.

 

Ресторантът, реализиран миналата година, е част от разширение на хотелския комплекс Borovets Euphoria Club & Resort. Целта е оползотворяване на турбулентната туристическа година и повишаване на конкурентоспособността в една нова 2021-ва.

 

 

Новата сграда разполага с широки пространства, изпълнени с естествена светлина. Целта на интериорния дизайн по проект на SOVA Architecture & Design е да ги обедини с визуална идентичност и да осигури контекстуална обвързаност помежду им. Освен това дизайнът стъпва върху новите акценти в алпийските ресторанти в условия на пандемия. „Поставили сме фокуса върху големия обем на помещенията и повече индивидуално пространство", казват от студиото.

 

 

 

 

Рецепцията на ресторанта е разположена вляво от входа, като плотът с облицовка от ламинат и подсветка надолу е продължен по целия фронт, за да се постигне визуална обобщеност.

 

 

 

 

Високият празен обем над рецепцията е оползотворен с висящо осветление, което го допълва и придава естетика на сградата вечер, гледана отвън.

 

 

Върху стъклената повърхност на асансьора е използван полупрозрачен принт с мотив на борова гора, който се повтаря и на други места в интериора. Този принт едновременно прикрива вътрешността на празната шахта и елегантно свързва стъкления вертикален обем.

 

 

Гардеробът на рестoранта се намира в дългото преддверие между стълбището и самия ресторант. От студиото използват пространството между колоните за ниши, завъртяни под 60 градуса, за да скрият гардероба от фасадата. Заедно с дървената облицовка те създават абстрактен пейзаж от взаимно закриващи се върхове.

 

 

 

Двете срещуположни къси страни на ресторанта са облицовани с три основни материала: ламинат, предстенни обшивки от картон и принт. Те рамкират пространството и създават визуална обединеност.

 

 

Стената, на чийто гръб се пада гардеробът, е оформена със същия пейзажен мотив като в преддверието. Долната половина е облицована в дърво, а в горната част има декоративна предстенна обшивка, покрита с абстрактен параметричен принт.

 

 

 

 

 

Акцентно насочено осветление, монтирано на тавана, подчертава ексклузивността на седящите места.  ​  ​ 

 

 

Масите са разделени на групи, подчертани от различните столове. В средата на помещението покрай остъклените фасади са ситуирани сепарирани маси за по-малък брой посетители. В двете широки части на салона са разположени маси за по-големи групи.  ​  ​ 

 

 

Барът и двете зони за самообслужване са оформени в плаващ мотив с изпъкнал обем в дърво и облята в светлина бяла основа. В зоната за кетъринг принтовете на гърба започват над нивото на очите, като това дава пространство, под което има място за работен плот и шкафове за складиране. Плотовете за обслужване са облечени с картон и ламинат върху металните рамки, а тяхната позиция е съобразена с изводите за ток в пода. Предвидено е и насочено осветление.

 

 

 

 

 

 

Снимки и визуализации: SOVA Architecture & Design

 

Възложител на проекта е Icon Borovets, а главен изпълнител - Gek Terna.

 

 
още от Новини

още от АРТ