СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Студентска информация

Семинари и дискусии

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
В Бургас вече зареждат смартфони и таблети от слънцето
 Facebook

В Бургас вече зареждат смартфони и таблети от слънцето17.09.2015 / 13:00 - citybuild.bg

Уникална соларна пейка чака своите първи посетители до Бизнес инкубатора в Морската градина.

 

Бургазлии и гости на града вече могат да зареждат телефоните и таблетите си директно от слънцето. Уникална за България соларна пейка ги чака до Бизнес инкубатора в Морската градина, точно до стълбите към Централния плаж.

 

 

Панелите върху покрива й генерират енергия за зареждане на четири мобилни устройства едновременно. Нужно е да имате само USB-кабел.

 

 

Идеята за иновативния офис на открито е на Бизнес инкубатора, Община Бургас и арх. Емил Бурулянов от „Декор дизайн". Реализирана е за рекордно кратко време - около месец, и заработи днес - в чест на Европейската седмица на мобилността.

 

 

Бургас е първият град в страната, който може да се похвали с подобна инсталация, именувана от създателите си „Бизнес яйце". Монолитната конструкция е излята от бургаска фирма от специален бял цимент, с примеси от мозайка и мраморен грис, за да може да се шлайфа и да стане заоблена. Кофражът е на фирма, специализирана в изработването на 3D-модели и сложни матрици. Друга фирма свърза соларните панели, за да могат първите посетители да включат телефоните си още днес.

 

През нощта пейката е атрактивно осветена от соларни лампи. Дървената конструкция и допълването с възглавнички допринася за удобството на пейката. По думите на арх. Бурулянов, инсталацията трудно може да бъде открадната - тежи два тона и половина. 

 

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Любопитно