СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Бутиков арт хотел до Античния театър в Пловдив
 Facebook

Бутиков арт хотел до Античния театър в Пловдив23.02.2021 / 13:32 - CityBuild.bg

Сградата паметник на културата е с реставрирана фасада.

 

Къщата, датираща от неокласицизма, е реставрирана през 2019 г. с 11 стаи, всяка от които има своята идентичност. Самата сграда е паметник на културата и за House of fun studio (арх. Маргарита Темелкова) и „Архпроект" ООД (с ръководител арх. Галя Кръстева) е било предизвикателство да се спазят традицията и старите елементи, като в същото време интериорът да има изчистен съвременен вид, да се изложат български шедьоври на най-известните художници, като едновременно с това стаите да имат собствен характер, който не е доминиран от картината, да се избяга от традиционния „хотелски облик", като се постигне характер и присъствие.

 

Бутиков арт хотел до Античния театър в Пловдив

 

Къщата е била в много лошо състояние, което е наложило цялостното й разрушаване, като са запазени фасадите. На мястото на съществуващите три етажа са изградени нови четири, като са запазени първоначалните отвори за прозорците. Фасадата е изцяло възстановена, като необоходимите технически елементи като улуци и осветления, са максимално скрити - боядисани в цветовете на фасадата или вградени, за да не накъсват и развалят визията на класическите елементи. Добавено е и ефектно съвременно осветление, което да подчертае орнаментиката. Брандиране и луксозна визия придават и черните сенници, монтирани на прозорците на единия етаж.

 

Бутиков арт хотел до Античния театър в Пловдив

 

Сутеренът е частично вкопан, като има естествено осветление от прозорците на нивото на улицата. В него са разположени две стаи и помещение за закуска. То е разработено така, че да позволява подредба и показване на много картини, подходящо осветени и изложени.

 

Бутиков арт хотел до Античния театър в Пловдив

 

В Art Hotel Gallery37 дизайнерски направените арт стаи в духа на Стария град са пречупени през призмата на модерното и впечатляват с история и уют. В тях гостите могат да се докоснат до шедьоври на най-известните български художници като Енчо Пиронков, Кольо Карамфилов, Емил Стойчев, Румен Жеков и Георги Баев. Колоритната фигура на художника Румен Жеков участва активно в цветовото решение на стаите и хотела. Усещането за галерия се засилва още с влизането в хотела, където може да видите картини, които красят фоайето, стаята за хранене и стълбището.

 

Малкият двор е разработен така, че да се използва максимално - обособена е тераса с италианска мека мебел и масички за кафе и закуска. Добавено е и умерено озеленяване, така че да не се скрива гледката към църквата, разположена в съседния двор.

 

Бутиков арт хотел до Античния театър в Пловдив

 

Орнаментиката на мебелите, характерна за неокласицизма, е внимателно подбрана в синхрон с историята на къщата. Основен акцент в помещенията са специално изработените за хотела осветителни тела - панели, изработени на базата на оригинални мотиви от старите дървени тавани, осветени с LED светлини. Тапетите в стаите също са поръчкови и за тях отново са интерпретирани различни класически мотиви от нашата история - шевици, печати с лъвове, медальони, корнизи и капители.

 

Баните също имат арт решение, което да подхожда на общата концепция. Вместо цялостна облицовка с плочки, за акцент са използвани рисувани за проекта тапети и принтове върху стъкла. Навсякъде смесителите и необходимата санитария са вградени и оставят вниманието за тапета и поръчковите мебели - нестандартни огледала и елегантен шкаф за мивка с класическа нотка.

 

Бутиков арт хотел до Античния театър в Пловдив

 

В хотела се изпълнени различни функционални системи за сигурност и автоматизация. Изпълнител на обекта е „Тандем Инвест" ООД, а конструктор - Величка Коларова. Хотелът получи специална награда в конкурса "Сграда на годината 2020" и награда Big SEE.

 

 
още от Новини

още от АРТ