СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Бузлуджа все още чака статут на паметник на културата
 Facebook

Бузлуджа все още чака статут на паметник на културата06.03.2019 / 16:19 - CityBuild.bg

Междувременно арх. Дора Иванова обнови концепцията за проекта си.

 

В края на миналата година паметникът беше включен в програмата "7-те най-застрашени" на организацията за културно наследство в Европа "Европа ностра" и Института на Европейската инвестиционна банка, които ще окажат съдействие за спасяването му. През декември излезе и специален доклад на "Европа ностра", в който експертите дадоха препоръки той да бъде обявен за паметник на културата от национално значение и държавата да възложи на определена институция отговорността за неговото опазване. От старозагорската областна администрация се надяват да получат статут за паметника тази година. Ако това стане, "Европа ностра" ще съдейства на България с изготвянето на проект, чрез който страната ни да кандидатства пред европейски фондове за получаване на необходимите средства за съхранението му.

 

 

Проектът "Бузлуджа" на арх. Дора Иванова предвижда централната зала да бъде използвана за културни, исторически, образователни и музикални събития за над 500 души. Тя ще включва обяснения на вътрешните мозайки, като липсващите места няма да бъдат реставрирани. Авторът предвижда чрез тях критично и обективно да се разяснява идеологията и митологията на социалистическия строй.

 

Чрез 3D-мапинг ще се проектира в 360 градуса върху вътрешния мозаечен кръг и целия куполен покрив на основната зала. Така могат да бъдат проектирани не само липсващите участъци от мозайката, но и други теми. Чрез добавена реалност посетителите ще могат да видят паметника в неговото първоначално, както и в разрушеното му състояние.

 

 

Коридорът между вътрешния и външния мозаечен кръг ще бъде посветен на политическите и социални репресии по време на режима, представен чрез документи и истории на дисиденти. Чрез разясняване на изображенията от вътрешния кръг на мозайката ще се представят фактите от ежедневието през социализма с теми като индустриализация, ролята на жената, образованието, културата.

 

В галерията в подземния етаж ще се представя разказ за самия паметник, с историята на връх Бузлуджа, планирането, изграждането и използването на паметника, неговия упадък и опазване. Колекцията ще включва оригинални скици, чертежи и фотографии.

 

Стъклен асансьор ще предлага на посетителите да посетят панорамната тераса на върха на 70-метровия пилон, пише "Капитал". От там се открива изключителна гледка над билото на Стара планина към Южна и Северна България.

 

 
още от Новини

още от АРТ