СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Бузлуджа е един от 12-те застрашени обекти на културното наследство в Европа
 Facebook

Бузлуджа е един от 12-те застрашени обекти на културното наследство в Европа19.01.2018 / 10:28 - CityBuild.bg

7-те финалиста в класацията ще бъдат обявени през март.

 

Монументът на Бузлуджа попадна сред 12-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа в годишната класация на организацията "Европа Ностра" и Института на Европейската инвестиционна банка. Това съобщи арх. Дора Иванова, която има проект за спасяването на паметника.

 

Програмата на "Европа Ностра" не е финансираща. Целта й е да привлече внимание на високо ниво, включително от страната, чиято забележителност е попаднала в списъка. Наред с Дом-паметника на Бузлуджа са номинирани историческият център на австрийската столица Виена, историческият център на Агирокастро в Албания, късновизантийски църкви във Воскопоя и Виткуки, отново в Албания, въглепреработващо предприятие в Белгия, стара въжена линия и манастири в Грузия, казиното в Констанца, Румъния, замък в Тоскана, праисторически находки в Испания, сиропиталище на Принцовите острови в Истанбул и фабрика за лед в Обединеното кралство. Някои от тях са застрашени от занемаряване или ново строителство, а други - поради липсата на експертен капацитет, отбелязва организацията на своя сайт.

 

 

Обектите са избрани от жури от историци, архитекти, реставратори и експерти по устойчив туристически бизнес на базата на предложения, направени от цяла Европа, като важен елемент от кандидатурата е възможността мястото да носи и икономически ползи. Предложението от българска страна е направено от фондацията "Проект Бузлуджа", основана от Иванова, благодарение на която в момента има и охрана на Бузлуджа.

 

Окончателният списък със застрашени забележителности се избира от управителния съвет на "Европа Ностра". "Ако Бузлуджа бъде част от тях, "Европа Ностра" ще се погрижи да бъде изготвен цялостен план за спасение на сградата, ще бъдат направени план за действие и предложения за бъдещо предназначение, ще бъдат посочени възможности за финансиране", заяви арх. Иванова пред "Фокус", добавяйки, че класирането й зависи и от реакциите и желанието за опазването тук на място, в България.

 

През лятото на 2017 г. се разгоряха поредните дебати за рушащия се монумент, който привлича десетки туристи от Европа. Идеята да бъде отдаден за временно ползване на БСП не бе одобрена от Министерския съвет.

 

 
още от Новини

още от АРТ