СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
„Да бъдеш Альоша“ - проект на художника Петко Дурмана
 Facebook

„Да бъдеш Альоша“ - проект на художника Петко Дурмана25.10.2019 / 17:13 - CityBuild.bg

Утре на паметника на Бунарджика може да видите Пловдив през „дронски“ поглед.

 

Художникът Петко Дурмана създаде проекта „Да бъдеш Альоша“, с който всеки уикенд през есента на върха на Хълма на освободителите (Бунарджика) хората могат с помощта на очила за виртуална реалност и дрон да „погледнат“ през очите на Альоша. Проектът е част от програмата на Европейска столица на Културата – Пловдив 2019.

 

 

„Да бъдеш Альоша" предлага на участващите в него да разменят телата си с тялото на Альоша от едноименния паметник в Пловдив. За разлика от обичайния разговор за паметниците от социализма, в който обществото се разделя на полярни групи от страстно симпатизиращи и яростно отричащи, преживяването „Да бъдеш Альоша" не прави разлика между отношението на участниците, предлагайки и на двете групи да се справят със своите чувства като влезат за момент в ботушите на Альоша.

 

Проектът е базиран на няколко научни експеримента: размяна на телата (http://tiny.cc/rmhrez), илюзия на гумената ръка (https://youtu.be/sxwn1w7MJvk) и преживяване извън тялото (https://en.wikipedia.org/wiki/Out-of-body_experience). Усещането за размяна на телата с паметника Альоша в проекта на Петко Дурмана е в резултат на съчетанието на три различни сензорни стимулации - зрение, допир и звук. С помощта на очила за виртуална реалност участникът вижда от гледната точка на паметника (заснета с дрон), усеща допир по крака си едновременно с докосването на крака на паметника (което наблюдава през очилата) и слуша инструкциите на автора, които синхронизират двете докосвания.

 

 

 

 

 

За да не бъдат възприети като политическа агитация, неделните сесии на проекта се преместват утре от 15.00 часа. Всички, които искат да почувстват какво е да бъдеш Альоша и да погледнат Пловдив през „дронски“ поглед, са поканени да се изкачат на хълм Бунарджика в един от последните слънчеви и топли дни на есента и да се включат в проекта. Участието е безплатно.

 

Събитието във Фейсбук

 

 

Припомняме, че преди дни беше открито обновеното пространство в парк Бунарджика. Фонтанът на езерото с мечката заработи за първи път след десетилетия. Монтирано е ново осветление, цялата растителност по хълма е обследвана, изградени са площадки, възстановени са каменните пързалки, монтирани са указателни табели, пейки и други. Ремонтирани са всички алеи, чийто паваж е пренареден, подменени са водопроводите и канализацията, напоителната система. Има и арт осветление и фонтан с различни водни ефекти.

 

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Любопитно