СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
България - друга гледна точка
 Facebook

България - друга гледна точка21.11.2017 / 11:26 - CityBuild.bg

Архитектурните структури от 60-те и 70-те години вдъхновяват австрийския фотограф Бруно Кломфар да създаде серията PAST FUTURE.

 

Партньор в представянето на изложбата е Анета Василева - архитект, архитектурен критик и публицист и част от архитектурна група WhATA. Тя е преподавател в УАСГ и доктор по история и теория на архитектурата с фокус върху архитектурата от втората половина на ХХ век. Нейните текстове добавят точните думи към фотографиите.

 

 

Пътешествие-проучване на епоха, ориентирана към бъдещето тогава, изплъзваща се в миналото днес. Пътуванията отвеждат автора в градове като Берлин, Хамбург, Братислава, Брюксел, Париж, Милано, Лондон и Цюрих, където той не само проследява иконите на архитектурната история, но също се интересува от емблематични сгради, застрашени от разрушаване, поради пропуски в законите за защита на архитектурното наследство. Проектирането на „минало бъдеще" върху сегашното състояние на тези архитектурни обекти и функциите, които изпълняват, позволява различни слоеве време да съжителстват в сложно преплитане.

Работата на Бруно Кломфар по този проект го довежда в София, като участник в груповата изложба „Uncommon places" на платформата Young Austrian Photography, представена в галерия SYNTHESIS през 2015 година. През 2016-а и 2017-а година, по идея и покана на господин Томас Щьолцл - зам. посланик в Австрийско посолство София, Бруно Кломфар предприема няколко пътувания и заснема множество архитектурни обекти в България, построени в периода 1960 - 1980 година.

Изложбата БЪЛГАРИЯ - ДРУГА ГЛЕДНА ТОЧКА включва фотографии, направени по време на тези пътувания. Те са заснети с изключителна прецизност и внимание към детайлите. Формиращ е изборът на фотографска техника, с която авторът работи - голямоформатна дигитална камера. Работата с нея изисква повече време и внимателен подбор на гледни точки. Получените изображения се съсредоточават върху пространствените структури и ясното им документиране, което позволява на зрителите да споделят пространственото преживяване на сградите и местата, които авторът изобразява, както и да усетят плътността на време, вложено при заснемането им.По време на своята работа всеки фотограф е изправен пред избор как да покаже реалността - красива или грозна. Бруно Кломфар избира да естетизира максимално действителността, да отдели и постави акцент както върху ценни архитектурни детайли, така и върху елементи от ежедневната употреба и функциониране на заснетите сгради и монументи. Едно от търсените качества на избраните обекти е те да са „обживяни" от обществото.В свят, в който фотографията става все по-безтелесна, изложбата предлага класическо представяне и усещане за материя, изпълваща пространството, заредена с исторически контекст. Творбите събуждат разнообразни усещания в различни възрастови групи. За всяко поколение архитектурата е натоварена с различни смисли. Тя надживява промените и хората, освобождава се от политическата натовареност, променя функциите си и не трябва да се възприема еднозначно, в което е смисълът на нейното опазване и поглеждане от друга гледна точка.

 

Надежда Павлова - куратор

 

 

БЪЛГАРИЯ - ДРУГА ГЛЕДНА ТОЧКА

Откриване - днес от 19:00 часа

Gallery Synthesis, бул. "Васил Левски" 55, София

Изложбата ще продължи до 22.12.2017

Среща-разговор с автора Бруно Кломфар: 22.11.2017, 19:00ч.
Фотосинтезис Арт Център

 

 
още от Новини

още от АРТ